Jämställdhet ännu långt borta.


I dag pratas det om jämställdhet överallt. Det manisfesteras och hålls tal. I morgon är det som vanligt igen.

Den 8 mars ger alla medier plats för artiklar och krönikor, om genusperspektiv och bristande jämställdhet precis som tidigare år. Vi skriver 2013 och ännu är jämställdheten långt borta.

Nyligen blev det ett mindre upplopp utanför ett av Göteborgs gynmnasier efter det att en tjej hängts ut i sociala medier och kallats hora.Genast kopplade kvinnor i offentligen grepp om debatten om och under flera dagar diskuterades hat mot kvinnor, journalister och kulturskribenter med för vissa män obekväma åsikter. Dagligen får tjejer i skolan som ska vara en trygg och fredad miljö höra glåpord just för att de är tjejer. Hur påverkas de flickor som drabbas av det?

8mars2013Det är inte förmätet att tala om ett kvinnoförtryck. Ett förtryck som genomsyrar hela samhället i skolan, arbetslivet,hemmet och offentligheten.

Får vi ett jämställdare samhälle om fler kvinnor väljs in i bolagsstyrelser, om fler kvinnor åker till Afghanistan eller om fler kvinnor nyttjar RUT-avdraget eller för den delen startar eget eller att privatiseringen fortsätter? Personligen tror jag inte ett dugg på det. Det ger inte kvinnor i gemen mer makt, högre löner och bättre anställningsförhållanden eller en mer jämlik familjesituation. Jämställdhet förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande, samma möjligheter till ekonomiskt oberoende, lika villkor och förutsättningar i fråga om företagande, arbete, arbetsvillkor samt utvecklingsmöjligheter i arbetet …
Feministiskt initiativ presenterade i går en rapport som visar hur staten cementerar den systematiska diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden, och hur kvinnors låga löner får subventionera vår gemensamma välfärd. I rapporten beskriver partiet också flera förslag på åtgärder för att bekämpa diskrimineringen.

Var i alla artiklar och krönikor i dag på den internationella kvinnodagen kan vi läsa om makt och maktstrukturer om det patriarkat som är orsaken till bristande jämställdhet? Ett steg på vägen vore att göra kvinnokonventionen till svensk lag!

!”Man föds inte till kvinna, man blir det”, Simone Beauvoir.

Om feminism handlar om att inte bara prata utan också verka för allas lika värde och alla människors rätt att leva ett fullt och helt liv då är jag också en feminist.

Förra årets inlägg lika aktuellt idag finns HÄR
Bloggat: Martin Moberg om frågan om vad som bara ska göras denna dag..,.., Röda Malmö om en tredje väg…Roger Jönsson om att kvinnorna offras i klassamhället…, Staffan Lindström om ständigt dessa Gubbagägg… Leine Johansson om vad som borde vara en väckarklocka, rögrönt Göteborg om arbetsvillkor och jämställdhet…
Media: ABt 1, 2, 3, 4, 5, Dagens Arena 1, 2, 3, DN 1, 2, 3,4, GP 1, 2, 3, 4 , Arbetarbladet, SvD 1, 2, 3, Metro, HD 1, 2, SR Ekot 1, 2, 3, 4, 5, Skånskan, SVT 1, 2,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments