Jämställdheten, ännu långt borta?

Idag på internationella kvinnodagen pratas det om jämställdhet överallt . I år igen.  I morgon blir det som vanligt.Igen.

Internationella kvinnodagen och media ger plats för artiklar och krönikor om kvinnor, genusperspektiv och könsroller. Svenska Dagbladet har en hel bilaga om kvinnors hälsa där annonser om fettsugning, träning och utseende får stor plats. Ingenting om mäns och kvinnors olika villkor. Ingenting om makt och maktstrukturer.  Samtidsfeminismen mitt i prick. Uddlöst, ytligt. Inga ilskna stridsrop á la fyrtiotalisternas rödstrumpor. Var har de tagit vägen? Somnat in i villakvarterens skimrande drömmar och jakt efter statusprylar?

Jag minns min grannes aggressiva utbrott då hans fru började på komvux. Han pekade på några nyinköpta blusar som hängde på vädring och utbrast: -Om hon kan köpa fler av de där så tar idéerna om komvux snabbt slut. Så fräckt! Så okunnigt. Det handlade ju om oberoende och makt över sitt eget liv.

Elin Grelsson gör mig uppmärksam på hur Nasim Aghili   drastiskt klär av samtidsfeminismen i senaste numret av tidskriften Bang –Jag ger feminismen en sista chans

En feminism som inte förmår sätta migrerade kvinnors situation som RUT-städerskor före den kvinnliga journalistens krav på lika lön för att bekosta sina semesterresor är en feminism som inte bara felprioriterar och ignorerar makt, utan också är en uddlös rörelse som tappat riktningen. En icke-radikal rörelse som hellre slåss mot halmgubbar och antifeministiska bloggar än formulerar en ambition om ett mer jämställt samhälle för alla, oavsett kön, sexualitet och etnicitet(Elin Grelsson)

Man suddar inte ut skillnader mellan könen baserat på olika maktstrukturer genom att införa kulturelitens senaste påhitt, begreppet hen istället för han och  hon. Det blir som när en elev upprört  utbrast -Jag trodde att vi slutat använda begreppet klass i det här landet. För den eleven existerade inga skillnader, inga socioekonomiska eller klasskillnader. Ordet klass var ju struket ur vokabulären.

Så länge jämställdheten ännu är långt borta behövs den internationella kvinnodagen

!”Man föds inte till kvinna, man blir det”, Simone Beauvoir.

Om feminism handlar om att inte bara prata utan också verka för allas lika värde och alla människors rätt  att leva ett fullt och helt liv då är jag också en feminist.

Förra årets inlägg

Blogglänkar lånar jag av Krassman:

Media: GP, DN1, SvD12,AB123, Ex1, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Bo
Bo
12 years ago

Feminism handlar om ett byte från patriarkat till matriarkat.
Inget annat.
Det har inget med jämställdhet att göra.

annarkia
annarkia
12 years ago
Reply to  Bo

Feminism är en politisk rörelse för kvinnors fulla ekonomiska, sociala och politiska likställighet med mannen, enligt Svenska Akademiens ordbok.

Ett besläktat begrepp är jämställdhet vilket definieras som jämlikhet mellan könen.