Protesterna i Göteborg omgärdades av intensiv polisbevakning. Dagens bild.


Idag var polisen väl förberedd för vad som kunde ha blivit en upprepning av gårdag ens upplopp i centrala Göteborg och Nordstan.

kravallerjulsång 020

Andra Långgatan, Göteborg

Poliser, poliser och ännu fler poliser, polispiketer, polishästar  och avspärrning var vad jag möttes av  när jag var på väg till frissan i närheten av Järntorget.

Det fanns en viss oro i luften. Det märktes på de vuxnas blickar och skyndsamma steg. Min hårfrisörska var rädd riktigt rädd och kollade blåljusen och polishästarna genom   så intensivt att jag ett tag undrade över om hon hade någon som helst koll på saxen och mitt hår .

Det hjälpte föga att jag försökte lugna henne med att de ungdomar som drog fram i klungor mellan avspärrning och Framtidsgymnasiet som var dagens mål såg väldigt beskedliga ut och verkade vara mest nyfikna på vad som kunde hända. Några greps står det i Göteborgsposten för störande av ordningen. för att ha slängt smällare in i folksamling.

kravallerjulsång 019Bakgrunden är de konton på Instagram och Facebook  som natten till tisdagen spreds som en löpeld. Flickor hade hängts ut med kränkande sexistiska omdömen . Att de tjejer som utsatts för nätmobbing och deras vänner reagerade starkt är förståeligt. Att ta saken i egna händer  och utkräva hämnd är en helt annan sak. Det positiva med vad som hänt är att nätmobbningen drogs fram i ljuset och att man börjar prata om det.

Det handlar om unga tjejer i känslig ålder vars självkänsla kan få sig en rejäl knäck. Gårdagens upplopp och dagens samling av ungdomar utanför Framtidsgymnasiet kan delvis skyllas på vuxensamhällets handfallenhet när det gäller att möta och ta kamp mot den nätmobbning som blivit allt vanligare.  När unga tar saken i egna händer går det lätt överstyr. Ilskan , viljas att hämnas , att göra upp skapade igår någon slags masspsykos där många drogs med. Risken är stor att det är det som i media beskrevs som våldsamt upplopp som får rubriker och att ursprunget till ilskan, förtalskampanjen skyms.

kravallerjulsång 003

Idag torsdag pratas det om det på Plusgymnasiet. Bra!

kravallerjulsång 005

Utanför Framtidsgymnasiet vid Andra Långgatan i Göteborg

kravallerjulsång 018

 

Foto: Annarkia

Media: GP1, 2, 3, 4, 5,6, 7, 8 SVD1, 2,AB1,2,3, DN1,2, 3, SVt1,2,3, SR1,2,3, 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Martin
11 years ago

Det är väll snarare att ungdomarna går bärserk för en sådan grej som är av nyhetsvärde?Och som dessutom är intressant? Oacceptabelt med den reaktionen, det står inte i relation till förtal på Internet.

Torbjörn
Torbjörn
11 years ago

Håller helt med dig i ditt resonemang, annarkia. Men..vi var några stycken runt fikabordet idag som undrade varför både repr. för polisen och media lägger en mjuk och försonande filt över händelserna i går som krävde en omfattande mobilisering av poliser, och där oskyldigas ägendom skadades. Exempelvis ”Det är värre vid fotbollsmatcher” och ”ungdomarna är inte agressiva i sig, utan några vill att nåt händer”.? Jaha, då är det väl ok?
Lek med tanken att det var SDU-ungdomar som plötsligt fick för sig att nu är det nog, och började kasta stenar, glas och snöbollar mot polisen. Behövs det fantasi för att rubrikerna och se kommentarer och bloggar?

Jinge
11 years ago

Juste med lite aktuella bilder!

trackback

[…] blev det ett mindre upplopp utanför ett av Göteborgs gynmnasier efter det att en tjej hängts ut i […]

trackback

[…] Ungdomar samlades utanför Framtidsgymnasiet dagen efter kravallerna i december […]