Vad är drivkraften bakom hatet?Illasinnad ryktesspridning skapade masspsykos och kaos i Göteborg.

abProtester mot nätmobbning mot unga flickor och pojkar urartade. Via Facebook och Twitter drogs ett hundratal ungdomar samman vid Plusgymnasiet i centrala Göteborg. Nordstan utrymdes  och närmare 30 ungdomar omhändertogs. Det är till de här kvarteren jag måste ta mig i morgon. Hoppas verkligen att det då lugnat ner sig. Vill sannerligen inte komma i vägen för arga ungdomar.

I morgon är skolan stängd på inrådan av polisen som befarar nytt upplopp. Ilskan är befogad men knappast upploppet. Unga flickor och pojkar hängdes ut sociala medier och ryktesspridningen tog fart.

Det hela började i går, då ett konto startades på Instagram, där minderåriga flickor och pojkar från Göteborg hängdes ut med namn, bild och påstådda sexaktiviteter.(AB)

Det hela eskalerade och   skapade någon form av masspsykos i sociala medier  och slutade under dagen i rena rama ungdomsupploppen.

Hur tänker de, också ungdomar, som gör sig skyldiga till så grov mobbning och startade allt detta kaos? Rykten och förtal som trots polisanmälningar om förtal klibbar fast på unga känsliga människor. Förstår de som startade vad de gjort sig skyldiga till?

Mobbning har funnits i alla tider men har har aldrig tidigare kunnat spridas till så många snabbt och med så fasansfull kraft. Måtte nu  föräldrar och lärare på Göteborgs skolor ta tag i detta och diskutera med sina elever. Lyfta känslor och skapa förståelse för hur hårt en ryktesspridning av det här slaget slår mot de som drabbas. Våga prata om det!

Lästips: Abraham Staifo: Lär rätt av tumultet (GP)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Findus
Findus
11 years ago

Aftonbladet kallar kungen för horkarl, mediaetablisemanget jublar.
Ungdomar kallar varandra för hora, mediaetablisemanget förfäras.

trackback

[…] har något svar på frågan om vad som driver de  som ägnar sig åt  nätmobbning av olika slag […]