Slut på bistånd till Latinamerika?


SIDA vill att regeringen avslutar det bilaterala biståndet till Latinamerika.

Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på SIDA motiverade förslaget att upphöra med bistånd till länder som Bolivia, Guatemala och Colombia med att visserligen är fattigdomen utbredd och inkomstklyftorna stora men att de är för rika dvs klassas som medelinkomstländer.

Latin_AmericaGornitzka torde inte vara ovetandes om att 75 procent av världens fattiga lever i medelinkomstländer. Om stor del av befolkningen lever i fattigdom trots ekonomisk utveckling kan BNI inte användas som mått på ett lands ekonomiska status. Inkomstnivå  säger ingenting om de strukturella orsakerna till fattigdom. Det om något kan Gornitzka inte vara ovetandes om. Ändå ställer hon sig bakom att Sida föreslår utfasning av det bilaterala biståndet till en hel kontinent. Det gör hon utan höra med olika organisationer och aktörer med erfarenhet och kunskap om utvecklingen i Latinamerika skriver företrädare för bl a Forum Syd, Kristna fredsrörelsen, Kooperation utan gränser, Latinamerikagrupperna mfl.

Jonas Thunberg på Flamman pekar på en annan möjlig (trolig) orsak bakom Sidas beslut att lämna Latinamerika. Nästan alla länder med undantag av Colombia leds av vänsterregeringar.

Evo Morales regering i Bolivia är en av de mest profilerade och gör stora satsningar på både fattigdomsbekämpning och nationaliseringar av utländskt kapital.(JT, Flamman7mars)

Evo Morales tycks välja samma väg som den nyligen avliden Hugo Chàvez för att skapa drägligare villkor för de mest utsatta. Är det där skon klämmer? Enligt tidningen Flamman finns ett icke offentliggjort beslutsunderlag där Sida slår fast att Bolivia inte bara är för rikt utan också för odemokratiskt. Det stick i stäv med vad Amnesty International, Human Rights Watch och den Svenska ambassadens bedömning av läget i landet.

Nog ser  Sidas förslag att lämna Latinamerika åt sitt eget öde ut att vara ett politiskt färgat beslut.

Media: Omvärlden1, 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


1 comment for “Slut på bistånd till Latinamerika?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.