Vad händer när debatten tystnar? #näthat


Svallvågorna efter Uppdrag  Gransknings reportage om näthat mot kvinnor börjar klinga av. Vad händer nu?

På Twitter trendade hashtaggen #näthat. Det skrevs spaltkilometer i såväl gammelmedia som i de sociala medierna. Alla med en blogg skrev något.    Bra att hatets retorik lyfts fram i ljuset. Men var tar debatten vägen.  Vad blir resultatet? Risken finns att  den stora rädda tystnaden breder ut sig än en gång medan näthatet fortsätter sin gilla gång. I bästa fall har debatten och avståndstagandet mot näthat gjutit mod i de som drabbas inte bara de som står i offentlighetens ljus utan också alla andra .

Näthat är egentligen ett förledande begrepp. Hat, trakasserier och mobbning försiggår även utanför Internet . På skolgårdar, arbetsplatser och kanske t om i kvarteret där  Du bor.

Mycket har sagts om orsakerna bakom. Det som många fokuserat på är arga unga män som sitter framför datorn på heltid. Det är enligt min mening en förenklad bild. Hatet och hoten som riktas mot kvinnor på nätet är ett symtom på ett strukturell t problem Så länge som ungdomar och barn inte får lika förutsättningar att utvecklas och så länge som klyftorna ökar finns grogrund för den frustration som kan blomma ut i hot och hat hos ett fåtal. Inte att förglömma att så länge som bristande  jämställdhet  mellan könen består finns risken att kvinnor får ta emot den frustration som har djupare bottnar.

Vad vi alla bör tänka på att vi kan ha ett medansvar om vi ser att någon behandlas illa och bara står där tysta i bakgrunden.   Mitt råd är att höj alltid rösten säg ifrån när Du lägger märke till att hot och hat förekommer vare sig det är IRL  eller på nätet, vare sig det handlar om mobbning på en arbetsplats eller näthat.  Tänk på att trots ett starkt nätverk sliter hatet.

  Många har gett goda värdefulla råd för hur man ska kunna komma tillrätta med hatet.  Några med helt olika perspektiv:

Media: AB12345, DN123456 789 SvD1234567, SR12


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,,, ,

5 comments for “Vad händer när debatten tystnar? #näthat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.