Vad händer när debatten tystnar? #näthat


Svallvågorna efter Uppdrag  Gransknings reportage om näthat mot kvinnor börjar klinga av. Vad händer nu?

På Twitter trendade hashtaggen #näthat. Det skrevs spaltkilometer i såväl gammelmedia som i de sociala medierna. Alla med en blogg skrev något.    Bra att hatets retorik lyfts fram i ljuset. Men var tar debatten vägen.  Vad blir resultatet? Risken finns att  den stora rädda tystnaden breder ut sig än en gång medan näthatet fortsätter sin gilla gång. I bästa fall har debatten och avståndstagandet mot näthat gjutit mod i de som drabbas inte bara de som står i offentlighetens ljus utan också alla andra .

Näthat är egentligen ett förledande begrepp. Hat, trakasserier och mobbning försiggår även utanför Internet . På skolgårdar, arbetsplatser och kanske t om i kvarteret där  Du bor.

Mycket har sagts om orsakerna bakom. Det som många fokuserat på är arga unga män som sitter framför datorn på heltid. Det är enligt min mening en förenklad bild. Hatet och hoten som riktas mot kvinnor på nätet är ett symtom på ett strukturell t problem Så länge som ungdomar och barn inte får lika förutsättningar att utvecklas och så länge som klyftorna ökar finns grogrund för den frustration som kan blomma ut i hot och hat hos ett fåtal. Inte att förglömma att så länge som bristande  jämställdhet  mellan könen består finns risken att kvinnor får ta emot den frustration som har djupare bottnar.

Vad vi alla bör tänka på att vi kan ha ett medansvar om vi ser att någon behandlas illa och bara står där tysta i bakgrunden.   Mitt råd är att höj alltid rösten säg ifrån när Du lägger märke till att hot och hat förekommer vare sig det är IRL  eller på nätet, vare sig det handlar om mobbning på en arbetsplats eller näthat.  Tänk på att trots ett starkt nätverk sliter hatet.

  Många har gett goda värdefulla råd för hur man ska kunna komma tillrätta med hatet.  Några med helt olika perspektiv:

Media: AB12345, DN123456 789 SvD1234567, SR12


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,,, ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] i Andra om: The Pirate Bay, DOX, Sveriges Television, Politik, Internet, Piratpartiet, Vänsterpartiet, Opinion, Bloggosfären ab123 sr dn1234 svd123 annarkia […]

Martin
Martin
11 years ago

De stora rubrikerna bidrar givetvis till näthatarnas syfte. Men samtidigt är det väl känt att de försvinner ganska fort när de inte kan vara anonyma, trollen spricker i solen. Lampan bör lysa på de som skriver detta, inte bara på deras offer även om deras historier måste bli kända.

Per-Anders
11 years ago

Det är intressant och kul att näthatet mötte sådan motkraft bland så många på nätet. Det inger hopp inför framtiden. Förhoppningsvis finns även samma motkraft irl i vardagen. Vi som bryr oss måste visa att vi är fler än dem som hatar!

Ano Nym
Ano Nym
11 years ago

@martin

Tar man bort anonymiteten kommer inte bara troll och hatare att tystna, utan även legitima röster. Jag skulle aldrig lämna en enda kommentar om jag var tvungen att signera den med namn. Vilken åsikt som helst idag kan bli ”felaktig” och ”hatfylld” i morgon, och då står man där utan jobb, utan vänner och kanske med en saftig bot i handen, eller rent av i fängelse.

Dessutom skiner samma sak igenom nästan var jag än tittar i den här debatten: Folk verkar tycka att alla kontroversiella eller negativa åsikter är ”hat” och därmed ska förbjudas eller åtminstone ignoreras.

trackback

[…] en tjej hängts ut i sociala medier och kallats hora.Genast kopplade kvinnor i offentligen grepp om debatten om och  under flera dagar diskuterades hat mot kvinnor, journalister och kulturskribenter med för […]