En skammens politik.

Asylsökande barn får lida utan någon hjälp från samhällets sida. Moderaterna har länge förhalat lagstiftning kring papperslösas rätt till vård.

Det är fullständigt obegripligt att Billström och moderaterna förvägrar papperslösa vård, en mänsklig rättighet  som fråntas människor på flykt. Nu hörs oppositionen mot förhalningstaktiken inifrån alliansens egna led. Abir Al-Sahlani, riksdagsledamot (C), och Stina Bengtsson som är ordförande för Stockholms Centerkvinnor och ledamot i socialnämnden i Stockholms stad skriver i Svenska Dagbladet:

Ändå kräver Billström att utredningen görs om därför att han saknar kostnadsberäkningar. Men faktum är att det inte är kostnaden som är relevant i det här fallet. Det är snarare människors rätt till vård och de internationella konventioner som Sverige har ratificerat som är relevanta. Det vill säga helt enkelt ren och skär medmänsklighet som Sverige är skyldigt att tillhandahålla.
[…]
Utredarens uppdrag var inte att ta reda på om papperslösa skulle få rätt till vård, utan hur en sådan tillgång till vård skulle se ut. Därför var det inte heller naturligt att lägga tyngdpunkten på de kostnadsberäkningar som Tobias Billström efterlyser. För oss känns dock Moderaternas agerande mer som en dimridå. De vill inte att papperslösa ska få rätt till vård och därför drar de nu hela ärendet i långbänk.

Billströms kallhamrade inställning till människor i nöd börjar bli en skam för Sverige. Vi minns Ganna  som skulle utvisas trots att hon var hjärtsjuk, dement och saknade anhöriga i sitt hemland. Irakier utvisas i strid mot  Europarådet och FN:s flyktingorgan UNHCR   till en osäker framtid.  Aktiva oppositionella som flytt från Assadregimen för att söka en fristad i Sverige avvisas tillbaks till Syrien i strid mot gällande svensk lag och Europakonventionen. Ett bloggupprop mot avvisningarna till Syrien startades igår. Du kan läsa om det här. Delta Du också!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments