Stoppa avvisningar till Syrien!

Situationen i Syrien förvärras för var dag som går och landet närmar sig ett regelrätt inbördeskrig. Människor som opponerar sig mot regimen trakasseras, misshandlas, fängslas och torteras. Utrikesdepartementet avråder från resor till Syrien på grund av det instabila läget samtidigt som migrationsverket avvisar politiskt aktiva som tagit sin tillflykt till Sverige  tillbaks till Syrien.  

Sverige ska inte medverka till att oppositionella  i Syrien fängslas och torteras. Det strider mot såväl svensk lag som Europakonventionen. Därför deltar jag tillsammans med  flera andra bloggare och organisationer i ett upprop  mot avvisning av syriska flyktingar. Vill Du  göra gemensam sak med oss kopierar Du nedanstående text och skriver  ditt namn  under uppropet. Har Du ingen egen blogg kan Du gå med i Facebooksgruppen.

UPPROP
”Sverige avvisar flyktingar till Syrien, trots det mycket allvarliga läget i landet. Detta är helt oacceptabelt. Europakonventionen förbjuder uttryckligen länder som undertecknat att avvisa människor som riskerar att utsättas för tortyr eller omänsklig och förnedrande behandling. Detta har dessutom understrukits i flera domslut i  Europadomstolen. Europakonventionen är inskriven i svensk lag.

Därför ska vi inte utvisa oppositionella, eller andra flyktingar, tillbaka till länder i krig eller intern konflikt. Ändå gör vi det ganska ofta av orsaker som mer har med internationell maktpolitik att göra, mindre med humanitära omsorger och respekt för svensk lag.

Arabvåren nådde Syrien i  mars i år och människor tog till gatorna i fredliga  demonstrationer för att protestera mot Assadregimen. Sedan dess uppskattar FN att över 3500 människor har dödats, däribland hundratals barn. Rapporter om fler dödsoffer tillkommer varje dag. Till  regimens facit kan dessutom otaliga sårade och tiotusentals fängslade, hotade och torterade människor läggas. Regimen har bland annat särskilt riktat in sig på läkare som ger vård till skadade demonstranter.

Men antalet döda är troligen större. Det finns inget sätt att veta hur stort mörkertalet är, då oberoende journalister inte kan arbeta i Syrien. Men via internet kan vi se utsmugglade bilder på demonstrationståg som urskiljningslöst beskjuts av militären. Det framstår alltmer som att landet riskerar att kastas in i ett blodigt inbördeskrig.

Därför kräver vi att Sverige ska följa svensk och internationell lagstiftning enligt de åtaganden vi har gjort och har att rätta oss efter, och stoppar alla avvisningar till Syrien tills läget förbättrats.

Detta  är inte först och främst en fråga om svensk invandringspolitik eller ett krav på att någon specifik form av uppehållstillstånd måste utfärdas för alla som kommer hit från Syrien. Det är en enkel uppmaning till regering och myndigheter att se till att rådande lagstiftning  efterlevs.”

Deltagande bloggare

 

Uppropet på Facebook,  Twitter Nyheter från Syrien, Google+ Mer om läget i Syrien: Al Jazeera om Syrien ,  Svenska Ambassaden Damaskus,

Aktuellt i media: BBC,CBSSvD123 Sr, GP2, Dn12, AB2, Ex12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 comments for “Stoppa avvisningar till Syrien!

  1. Pingback: Stoppa utvisningen av syriska flyktingar! | Liberaldemokraterna
  2. Pingback: Avvisa inte människor till Syrien | Frekar06 Blogg
  3. Pingback: Stoppa avvisningar till Syrien » Unileffum
  4. Pingback: Bloggsam » Upprop: Stoppa avvisningarna till Syrien!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.