SCAF försöker krossa demokratirörelsen i Egypten.

Protesterna mot att militären kidnappat den egyptisk revolutionen har mötts av brutalt våld från militär och polis.

 Upp emot ett 30-tal har dödats sedan oroligheterna i Kairo och på andra ställen i landet inleddes i slutet av förra veckan.

Samtidigt har den tårgas som använts diskuterats den senaste veckan. Flera vittnar om att tårgasen är mycket starkare än vanlig tårgas – och hävdar att den är uppblandad med nervgas. Många demonstranter och läkare vittnar om att de som utsätts för gasen plötsligt faller ihop till synes livlösa, och är svåra att väcka igen.

Även fredspristagaren, och numera ledande egyptiske politikern, Mohamed ElBaradei, skriver nu på Twitter att tårgasen verkar uppblandad med någon form av nervgas, enligt Ekot. (Ex)

Regeringen avgick i ett försök att blidka demonstranterna och Hussein Tantawi. Egyptens militärledare lovade att presidentval ska hållas i juni nästa år. Löften som demokratirörelsen misstror.

Smekmånaden för militärrådet är definitivt över.  Idag samlades demonstranter igen på Tahrirtorget med risk för att utsättas för nya övergrepp regisserade från det egyptiska militärrådet, SCAF. Enligt en Amnestyrapport är läget nu värre i Egypten än det var under Hosni Mubaraks regim:

”Genom att använda militärdomstolar för att döma tusentals civila, slå ner på fredliga demonstrationer och utöka befogenheterna i Mubaraks tvångslagar har militärrådet fortsatt traditionen av repressivt styre, som 25 januari-demonstranterna slogs så hårt för att bli av med”. (SvD)

 

Risken finns att våldet trappas upp och övergår i regelrätta gatustrider. Om några dagar ska val till parlamentets två kammare hållas. Ett val som de flesta politiska organisationer vill skjuta på med ett undantag av Det muslimska brödraskapet.  Många tror  att brödraskapet kommer att få minst hälften av rösterna i valet och i en situation där kaos råder stärks deras inflytande. Det är en utveckling som troligen inte ses med blida ögon från amerikanskt eller israeliskt håll.

Läget är synnerligen skärpt och vad som helst kan hända. Nu varnar UD svenska turister med uppmaningen att undvika folksamlingar.

Bloggat: Röda Malmö, Svensson, Jinge

Media:   ab1, ex12, dn12,  svd1, svt, sr

Andra om  , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments