HSB – vad kommer härnäst?

 

Ska jag oroa mig för astma nu?

En nyhet om vuxenastma p g av fukt och mögel gjorde mig klarvaken.

Vart sjunde nytt fall av astma kan ha samband med fukt- och mögelskador i hemmet.

En internationell studie, som visar att fukt och mögel ökar risken för att utveckla astma i vuxen ålder, bygger på uppgifter om drygt 7 000 personer i 13 länder, skriver Uppsala Nya Tidning.

Särskilt hög är risken för personer som har någon allergi.(DN)

HSB Varför jag reagerade är att vi för andra gången på kort tid upptäckt kondens, fukt och vatten som sipprar från isoleringen runt det utgående röret i vårt ventilationssystem. Första gången var ventilationsfirman snabbt på plats.

Efter bytet av isolering gjordes en efterbesiktning . Syftet var att se att ingen vatten eller fuktskada uppstått. Nu hör det till saken att mannen som kom öppnade luckan, vände på huvudet, tittade upp mot rören och tycktes nöja sig med den titten. Ingen stege. Röret sitter minst två meter ovanför golvet. Jag servade med stege så klart på direkten. Då jag påpekade att han kände på fel rör sa han att det utgående röret ska vi inte oroa oss för. Fuktskada trots vätan nej det fanns inte och det kändes ju bra. Fel kan ju uppstå. Inget att göra stor sak av, tänkte jag.

Nu vet jag bättre. Nu sitter vi här igen med fuktig och drypande våt isolering. Det är det utgående röret som är det känsliga. Det är ju där kalluften kan skapa kondens. Nu byter jag en trasa som suger upp vattnet allt eftersom i väntan på åtgärd. Fler har samma problem. Rören ska bytas i samtliga lägenheter fick vi veta av en granne för några dagar sedan. Information från HSB som är byggherre har vi inte fått.

Vad kommer att hända härnäst? Det har ju varit fel på fel så här långt. Då räknar jag bort småfel som läckande toalett, obrukbara handdukshängare, , handfat som lutar in mot väggen, plåstrad tapet och liknande.

Det började med

1. Värmen. Vi frös och fick ett bemötande som saknar motstycke. Värmen rättades till efter sju resor och många besvär men nu så…ja det är en annan historia

Sedan har det fortsatt

2.Tre olika elfel som bla slog ut brandvarnaren, golvvärmen och det jobbigaste av allt diskmaskinen. Diska för hand gör sig inte så lätt med en pytteliten diskho.

3. Kalldrag under sovrumsfönstret. En fog som är otät? Altandörren glömmer vi …

4. Ventilationen som alstrar fukt som droppar ned på spisen.

Några frågor på det? Nej. Jag tänkte väl det!

Om jag oroar mig för att min allergi ska utvecklas till astma? Nej, men jag är så in i norden trött. Fel på fel och en ständig ström av hantverkare stjäl energi. Och som sagts vad kommer härnäst? Är det slut nu?

Allergi är dock inte den enda förklaringen till varför fukt och mögel i bostaden kan vara astmarisker.
– Fuktiga miljöer är inte bara gynnsamma för mögel. Fukt kan också frisätta kemikalier ur byggnadsmaterial och gynna tillväxten av husdammskvalster och bakterier. Och i mögel finns utöver allergiframkallande ämnen också andra ämnen som kan irritera och framkalla inflammation i luftvägarna, säger Dan Norbäck.(UNT)

Glädjen över vår nya lägenhet den liksom försvann någonstans på vägen.

Tidigare inlägg:

HSB en organisation på lerfötter del 1 och 2.

Läs mer: Astma,fukt, mögel och endotoxin i bostäder, Arbets- och miljömedicin, Uppsala.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 comments for “HSB – vad kommer härnäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.