Jönköping igen eller …?

En varm, solig sommar har satt griller i huvudet. Sakta började tanken på att ge upp Göteborg gro.

Det visade sig att när vi började tala om Jönköping så har vi bägge börjat fundera på hur det skulle vara att vända tillbaks.

Den långa hösten som varade från oktober till början av april  i Göteborg var mördande. Regn och blåst mest varje dag och ingen vinter i sikte. Stopp nu! Det går inte att slå bort att Jönköping har ett behagligare klimat än Göteborg. Medan det regnar vertikalt i Jönköping slår regnet ofta alltför ofta ner horisontellt i Göteborg.Vad vädret anbelangar finns ingen tvekan. Jönköping är också en vacker stad med Vättern och skogarna runt omkring.

Naturen och vädret var det som vägde upp att leva i en stad som   kännetecknas av småstadens ingroddhet med Jante i högsätet. I Jönköping går man säkrast om man följer strömmen och går i takt. Inte sticka ut och gå sin egen väg! I Göteborg finns på något sätt plats för alla. En större tolerans helt enkelt.

Naturligtvis finns saknaden efter mötena i vardagen med människor vi känner i Jönköping och efter vänner man lätt tappar kontakten med när avståndet ökar. Under några decennier byggde vi upp ett nätverk som man då inte riktigt insåg betydelsen av. Långluncherna med Aila. Så inspirerande och värdefulla de samtalen var! Pubkvällar med killkompisar och timmarna på Kinnarps arena och Statsparksvallen längtar  min man efter… bäst att stoppa här…När tankarna går bakåt i tiden är det inte då man ska  se upp och inte låta lura sig av att det är de positiva minnen från förr som hänger kvar?

Den korta tid vi bott i Göteborg har vi fått mängder av bekanta. Kan hända att några utvecklas till djupare vänskap vad tiden lider om vi stannar kvar. Intressant är att de vi hållit kontakten med i alla år träffar vi inte oftare nu när vi bor nästgårds. Tiden går och människor förändras.

Kulturutbudet, intressanta föreläsningar och storstadens stora utbud av aktiviteter är berikande. Ändå har samtalen  landat i kanske , kanske …tänk om… hur skulle det vara att flytta tillbaks till den stad vi levt i större delen av våra liv.

 Från tanke till handling kan det gå snabbt. En bostad på höjden med utsikt över Vättern, större än den lilla trea vi har nu tycktes ligga   och vänta på att vi ska slå till. Kontakt med mäklare är gjord men där drog jag försiktigt i bromsen. Vill ge oss mer tid att fundera över vad det är som får tankarna att kila iväg till Jönköping.

Kan svaret delvis ligga i de här inläggen? Är det lägenheten och vädret som avskräcker kanske vi istället ska välja att realisera en annan gammal dröm.  Istället för Jönköping i ny vända kanske det blir Spanien …?

Eller är det det faktum att vi inte blir yngre som fått oss att fundera. Klart är att åldras i Göteborg tycks inte vara någon hit. Sjukvården ligger hästlängder efter den i Jönköping. Äldreomsorgen verkar avskräckande…hmm det tycks luta åt….ja det är nog uppenbart.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ailas
9 years ago

Vilka spännande tankar ni har. 🙂

Reflekterande, djupt, glättigt, aldrig ointressant. Jag har också saknat våra luncher, där tiden inte spelade någon roll.