HSB en koloss på lerfötter?


I morgon kan det bli så att jag lämnar  min nya lägenhet. Jag tänker inte riskera min hälsa i en bostad där jag går omkring och blir kall. Jag fryser. Vi fryser. Mina vänner som var på besök idag frös.

Vi var många  här ikväll varför spis-, kroppsvärme och tända ljus  fick temperaturen att stiga över 20 grader. Nu har det gått en stund sedan de lämnade oss och temperaturen faller. Inomhustemperaturen! Inte har ni för kallt säger ansvarig på HSB som hänvisar till sin digitala termometer som visat över 21 grader. Handhållen!. En temperatur som uppmättes när fyra starka karlar travade in i lägenheten med allvarliga miner. Dagtid och vindstilla ute. När det blåser och det gör det som bekant allt som oftast i Göteborg  är läget annat. Tre lager jumprar, ullkofta, filt,  långbyxor och fårskinnstofflor på kvällen för att hålla värmen.  Inte då säger HSB. Fick precis ett mejl där vi informerades om att ärendet slutbehandlats och att det nu var 21,4 grader i lägenheten. När då NU?

Imma på fönstren i morse, -1 C ute och kallt på elementen

Jag tar det från början.

Vi är nyinflyttade i nybyggd bostadsrätt på Hisingen i ett HSB-hus.  Glädjen över flytten och den fantastiskt trevliga lägenheten med natursköna omgivningar plus allt kulturutbud nere på stan och närheten till vänner rusades när vi dag ut och dag in frös. Felanmälde på webben som man ska . Ingen respons gjorde det en gång till. Ingen respons. Ringde ett samtal och ett till och fick till svar att de inte fått in anmälan. Jo men vänta här finns den kom det till slut. Jaha!

Inget händer skriver på bostadsrättsföreningens sida på Facebook i meddelandefältet.

Glädjen över den fina bostaden spolieras av att inomhustemperaturen ligger mellan 18-19 grader. Kalldrag från två fönster och kall luft pumpas ut från ventilerna. Två anmälningar över webben + två telefonsamtal har resulterat i en rörläggare som la handen på elementet och konstaterade att värmen gick fram. Han upplyste oss om att hälsan mår bra av en temperatur på mellan 17-19 grader. Vilken okunskap och oförskämdhet. Socialstyrelsen säger 20-23 grader.

Fick snabb respons  och tips om namn plus mejladress.  Skönt någon lyssnade och agerade. Bra gjort.

Det är nu cirkusen börjar .

Fyra män ringer på dörren med digital mätare i handen. Avläser och säger att vi har 21,9 grader i lägenheten. Min termometer visar 19 C. Ombeds att köpa en ny termometer för varje rum  och så skruvas termostaten av från elementen för att ge maximalt värmeutbyte som test. Andra anser att det är varmt i huset säger ansvarig och så går de.

De far med osanning visar det sig. Fler har anmält. Dessutom erfor vi att  de efter besöket hos oss gått några trappor upp.    Om jag förstått vad som hände där rätt kan jag bara konstatera att   HSB behandlar folk olika.  Temperaturen höjdes 1 grad på test …och där sas det att de skulle hålla på tills de var nöjda. Där ser man! Sitter man i styrelsen är man någon att räkna med. Eller vad är det fråga om?  Vi fick i alla fall  en mer behaglig temperatur även vi ända fram tills i går kväll då vi på nytt erfor ett  temperaturfall och började frysa igen….

Inomhustemperaturen vid 8:00

Idag kom VVS-killen tillbaks. Solen sken in och värmde och i det läget mäter han mot solbelyst vägg och stora fåtöljen och säger att nu pendlar det mellan 20-21 grader. Bad honom mäta vid balkongdörren. 17 C. Men det är ju en yttervägg sa ha och så gick han utan att skruva på termostaten igen som han lovat. De är förresten låsta på ett läge som på papperet ska ge 20-21 grader men där faktabladet uppmärksammar oss på att 1-2 grader går förlorade. Vi  ringer leverantören som bekräftar  och informerar oss om att termostaten   går att låsa upp för att ge mer värme.

Vi meddelar ansvarig detta som svarar att han  och VVS-killen uppmätt 21 grader i lägenheten och att vår “kvicksilvertermometer” inte är pålitlig. KVICKSILVERTERMOMETER!? Någon sådan förfogar vi inte över. Vi köpte dessutom ny på inrådan . Beslut om att ev öppna termostaten kan X inte ta utan lämnar vidare till styrelsen.  Jäklar vad trött man blir. De har bestämt sig. Vi har 21 grader anser de  och ärendet är slutbehandlat. Har aldrig tidigare frusit i någon bostad. NU fryser jag. Jag fryser!  Punkt slut!

Om någon frågar mig om hur det är att bo i ett HSB-hus är mitt svar:

Bo aldrig i ett HSB-hus. En stor trög organisation vars rutiner på papperet ser bra ut men som i verkligheten fungerar annat än bra.

Jag har ett val och  riskerar inte min hälsa i en lägenhet där jag går omkring och fryser. Visar termometern under 20 och jag fryser när jag vaknar i morgon packar jag väskan och flyttar över till vårt sommarhus på kusten. Där bestämmer jag över inomhustemperaturen själv. 20-21 grader mår jag bäst av. Under 20 fryser jag och energi slösas bort för att hålla kroppsvärmen.

Bara  så där i förbigående kan jag nämna att balkongdörren inte sitter rätt på gångjärnen och att det silar in kall luft i hålen där persienntrådarna dragits igenom. I vår nya lägenhet alltså. Invid fönstret är det på MIN termometer som INTE är en kvicksilvertermometer 17 C. Samma värde uppmätte VVS-  mannen. Lägenheten är besiktad utan anmärkning så … ja herre Jisses … Anmäla? Javisst… men åtgärdat? Tro det,  den som vill!*

Jag har i princip gett upp hoppet . HSB är en koloss på lerfötter  Inte en dag till med kalla fötter och frysbrytningar . I morgon låser jag dörren och sticker härifrån om jag fryser vid frukost och MIN termometer sedan visar på under 20C. Undrar vad de andra som fryser kommer att göra? Finns inga andra säger HSB-folket. Men jag har ju pratat med dem och inte var de några spöken utan livs levande människor.

Någon som vill köpa en bostadsrätt?

*Uppdaterat -12:00  till min överraskning ringde det på dörren i morse. Tre personer, en besiktningsman, repr för HSB och Skanska inspekterade balkongdörr och drag i sovrum. Tog sig tid att förklara gångjärn mm . Resultat- ny tätningslist på balkongdörren som nu inte sluter tätt och koll under list   vid sovrumsfönstret.

Och värmen? Ingen förklaring eller info om vad som ev görs. Vet av en slump att de testat att höja värmen och trycket för att stabilisera värmen på sjätte våningen. Idag är det 21 C  inomhus .  En klar höjning av inomhustemperaturen tyder på att de skruvat upp men för hur länge? Varför i herrans namn kan de inte informera om vad som pågår .

Har införskaffat digital mätare idag.


Foto: annarkia

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Please follow and like us:

  10 comments for “HSB en koloss på lerfötter?

 1. 7 november, 2012 at 04:50

  FY VALE va arg man blir. Hatar när “de som är ansvariga” inte ens kan ge respons!

  • annarkia
   7 november, 2012 at 07:04

   Vad värre är är bemötandet. Jag har inte någonsin mötts av en sådan nonchalans och brist på respekt. En härskarteknik med syfte att förminska .

 2. Joanna
  7 november, 2012 at 06:56

  Men så tråkigt. Du vet att Du kan vända dig till kommunens miljö- och hälsoförvaltning?

  • 7 november, 2012 at 07:13

   Tack. Visst vet jag vart och hur. Jag vet även var i lägenheten man mäter . Bl a en meter från fönster där det inte finns någon solinstrålning och inte på den vägg där solen lyste. Mätningen vid balkongfönstret ansågs ointressant då det är en yttervägg exempelvis.

 3. 7 november, 2012 at 20:04

  Tacka vet jag tiden när man själv kunde jucksa med termometerna när servicegubben hade gått. Men då var värmen inbakad i hyran. Och det var 80-talet.
  I Tyskland sen fick man själv skruva upp eller ner termostaterna och betala sen på våren vad man hade förbrukat; då hade vi 18-20 grader inne och blev van med det. Varför gör man inte så i Sverige utan kör med det att a l l a skall ha samma innetemperatur?
  Just nu kl.20 har ja 26 grader i stugan för kaminen har varit på hela kvällen (ingen annan värme på just nu). Innan jag går och lägger mig sätter jag på elementen.
  Härligt vara sin egen utan besserwissergubbar!

  För övrigt tycker jag att byggstandaren är under all kritik nyförtiden. Tror att min 60-talsstuga är bättre byggd än alla de nya husen man bygger idag.

  • 7 november, 2012 at 21:04

   Känner mig frusen efter 2 1/2 veckors småhuttrande p g av för låg inomhustemperatur trots att vi noterat en höjning av temperaturen digitalt under dagen. Antar att det tar tid att tina upp igen. För mig är det okey med 20 eller strax över för att min kropp ska fungera och jag ska må bra.
   Håller med dig om vansinnet i att alla ska tvingas att ha samma temperatur när människor reagerar så olika på värme/kyla och därför behöver olika max. temperatur inomhus.

 4. 8 november, 2012 at 18:06

  Peter listar rengöring och avgasning av vätskan i systemet högt och något som är nödvändigt för att erhålla en hållbar energi- effektivisering med rimligt underhåll och tar som exempel: – Jag besökte en förening i förra veckan. Fastigheten var från 2008 och det hade redan rostat hål i några radiatorer. Det säger en hel del om att systemvätskan kan påverka underhållskostnaderna.

  • 8 november, 2012 at 19:25

   Vi har konvektorelement som är sprillans nya då det är ett nybyggt hus så rengöring etc är knappast det som är problemet utan ren och skär snålhet, oginhet, oförstånd. okunskap, dumhet…? Något galet är det i alla fall!

Comments are closed.