Väntar med firandet i år igen.

 Blir bryskt påmind om att det är helgdag idag då jag kontaktar vårdcentralen som hänvisar till sjukhuset i Strömstad. Tror inte att jag skulle bli speciellt populär om jag knackade på dörren där och bad att få ett stygn borttaget på armen.
Glömde som vanligt att det är idag vi ska fira att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att en ny regeringsform instiftades 1809.

Trots att 6:te juni blivit röd dag går det trögt med firandet av Sveriges nationaldag. Det känns en aning konstlat det här med nationaldagsfirandet. Inte för att det är ett nytt påfund utan många av oss undrar vad det är vi firar.

Sverige har ju ”alltid ” varit svenskt. Kanske är det det vi ska fira? Frånvaron av krig, ockupation  och inbördes strider långt tillbaka,  det är värt att fira. Som bohusläning kanske vi skulle fira att vi vi blev svenskar och fria från Danmark-Norge 1658 vid freden i Roskilde. Det skulle nog våra förfäder i och för sig ogilla skarpt. Försvenskningsprocessen tog tid och  drevs så småningom  igenom med tvång .

Jag gör   som många andraväntar med firandet till midsommarafton. Midsommarstång, små grodorna, snaps och sill och uppe på det jordgubbar med grädde. Kan det bli så mycket svenskare än så?

Lästips: Nationaldagen är ingen folkfest, S Bergmark

Foto: Annarkia

Media: Ab1,2,3, DN1, 2, SvD, SVT,GP12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments