Kommer (S) att hitta sin egen väg?


Så kom då den stora väljarundersökningen från Statistiska centralbyrån som många av oss väntat på den anses mer tillförlitlig än andra opinionsinstitut.

Den bekräftar den trend som varit så tydlig under våren. Moderaterna backar till  28,6% och socialdemokraterna tar stora kliv fram från 27,7 procent i november till 37,3 procent i maj. Det betyder att socialdemokraterna lockar väljare från alla de andra partierna.

Resultatet visar att missnöjet med den moderata politiken tilltar.  Allt fler inser att det inte är ansvarsfull politik som bedrivs då sjuka, arbetslösa och barn görs fattigare samtidigt som klyftorna ökar och  den generella välfärden gröps ur allt mer. Här hemma ökar arbetslösheten samtidigt som moderaterna svarar med en vykortskampanj som påstår att flera tusen jobb skulle försvinna med socialdemokraternas politik.En märklig  kampanj från ett regeringsparti vars ekonomiska politik   inte visat sig framgångsrik vare sig här hemma eller för länder som Grekland, Irland och Spanien.

Den åtstramningspolitik som  ålagts Grekland med hårda nedskärningar  och snabbt ökad arbetslöshet  som följd kritiseras av allt fler ekonomer. I SvD återges synpunkter från olika ekonomer som  menar att åtstramningarna drar krisande länder än djupare ner i sumpen.

SCB:s väljarbarometer kan tolkas som ett tecken på att  förtroendet för regeringen Reinfeldts och Anders Borgs  ekonomiska politik sviktar.Det är en ekonomisk politik som ökat klyftor och försatt de allra svagaste i en mycket prekär situation.

Frågan är när och om socialdemokraterna kommer att stå på egna ben och visa på en alternativ ekonomisk politik som tar ansvar för allas väl och ve och inte bara de som redan har det bra.

Lena Sommestadt skriver

Jag är övertygad om att Socialdemokraterna aldrig kan få förtroende i den ekonomiska politiken om inte partiet utvecklar en självständig ekonomisk-politisk linje, med målet att förena ekonomisk tillväxt med full sysselsättning, god miljö och social rättvisa. Genom att alltför okritiskt ställa upp på Anders Borgs ekonomiska program, försummar  Socialdemokraterna en möjlighet att skapa en nödvändig debatt kring den ekonomiska politiken. I ett läge, då Europas framtid ligger i vågskålen, måste arbetarrörelsen ta initiativet till att forma framtidens ekonomisk-politiska ramverk.

Idag  gör socialdemokraterna gemensam sak med alliansen och håller fast vid  det tyska nedskärningstänkandet  och åtstramningen för att få krisande euroländer på fötter. Vilken ekonomisk politik som ska gälla för Sverige om (S) får bestämma står fortfarande skrivet i stjärnorna. Kommer (S) att fortsätta att slå följe med (M) eller får vi se ett (S) som väljer en annan väg? Om inte finns risken att dagens champagne hamnar i vrångstrupen.

———————————-

I SCB:s undersökning ligger KD under spärren, C och MP backar vilket även  och Sverigedemokraterna gör. SD hamnar i SCB:s undersökning på femte plats  efter S, M, MP och V.

Tidigare inlägg

Socialdemokrater och moderater i armkrok

Bloggat: Jonas Sjöstedt , Dagens Arena, Krassman, M Moberg,Jinge

Media: SR, SVT, TV 4 News, RoD, Ab 1,2,3,4,5 DN, SvD 1,2,3Ex1,2,3, GP


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] med Moderaterna växer, Kajsa-Lisa, Röda Malmö – Vardag i högerns Sverige, Jonas Wikström, annarkia,  Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponGillaGillaBli först att gilla Det här inlägget […]

trackback

[…] Val 2014, Rasism, Fascism, Demokrati ab12 ekot gp dn123 svd123 Läs gärna: annarkia, 1, frekar, pepprat, 1, varghjärta, 1, 2, 3 & k&å Tags: Demokrati, Etniska svenskar, […]