Har vi något att fira?

Vad har vi egentligen att fira idag ? Det är ju 6:e juni och Sveriges nationaldag för tusan!

Tänk 17:e maj iställetoch Oslos Paradgata. Packat av folk som viftar med  norska flaggor. Folkfest!   I dag skulle jag vilja vara ”norsk” fast svensk ett litet ögonblick och känna gemenskapen i folkvimlet. Jag är avundsjuk på Norge och deras nationaldagsfirande men inte på dess bakgrund.
Norrmännen har ju något att fira. De har frigjort sig från svensk överhöghet och de har slängt ut tyskarna i andra världskrigets slutskede. De har befriat sig från övermakt tillräckligt nära i tiden för att berättelserna från befrielsen hålls levande.

Hur är det nu med oss i Sverige?

När befriade vi oss? Den frågan fick jag en gång av en nyinflyttad chilensk familj som undrade var alla svenskar höll hus den 6:e juni.

-” När befriade ni er, när var inbördeskriget”, frågade Antonio.
-” Befriat oss”, svarade jag och såg ut som ett frågeteckan.

Sverige blev Sverige tidigt och var länge ett relativt homogent land. Ett land med rötter i bondekulturen där alla skulle gå i samma takt, hjäpas åt och hålla ihop i byn. Landet lagom blev arvet.

Man kan man knappast säga att de nationella känslorna svallar 6: juni. Inte så konstigt då det käns något konstlat att fira minnet  av  att Gustav Vasa valdes till kung 1523 och att en ny regeringsform instiftades 1809. Särskilt det där med grundlagsändringen är väl inte så där übersexigt. Den var ett provisorium och långt ifrån radikal: ståndsriksdagen levde kvar och kungen fick göra lite som han ville utom att ta ut skatter.

Idag gör jag som många andra kilar iväg till konditoriet och köper bakelser med flagga på. Mumsar och tänker:

-” Vad glad jag är att jag är svensk och bor i Sverige”.

Och så gör jag som de flesta andra spar firandet till midsommarafton. För vad är mer svenskt än nubbe, sill, färskpotatis och jordgubbar i goda vänners lag den längsta dagen på året.

Bloggat Svensson om pajasdagen,Högberg om tankar kring krig och svenskhet,

(Återanvänt delar av ett inlägg från min gamla blogg)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

5 comments for “Har vi något att fira?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.