Tolgfors fortsätter sin bana som vapenlobbyist.


Sten Tolgfors behövde inte vänta på nytt jobb . Hans erfarenhet som försvarsminister i alliansregeringen kommer väl till plats då han tillträder tjänsten som lobbyist hos affärskonsult­firman Rud Pedersen, med vapen- och säkerhetskoncernen Saab som kund.

abTolgfors avgick efter avslöjandet om att Sverige  hjälpte Saudiarabien med planerna på en vapenfabrik. Turerna efter SRs Ekots avslöjande var flera och Tolgfors försökte svära sig fri från uppgörelsen :

Saab var en stor intressent i affären, eftersom grunden kom med ett samarbetsavtal som upprättades mellan Sverige och Saudiarabien 2005. FOI skulle lära Saudiarabien att tillverka och utveckla vapen – mot att Saudi­arabien skulle köpa Saabs och Ericssons radarövervakningssystem Erieye.(AB)

I dagarna håller konstitutionsutskottet förhör  för att granska regeringens agerande när det gäller Saudiarabien. Kommer fler huvuden att rulla efter den utfrågningen eller stannar allt inom slutna dörrar med locket på och säkerhetsstämplas 30 år framöver?

Efter avslöjandet lämnades hela utredningen och granskningen av Saudiaffären över till Säpo. Att Säpo kopplades in berodde enligt myndigheten på att  utredningen kunde röra rikets säkerhet.  En klassisk  mörkläggning för att undandra regeringen  ansvar från en osmaklig affär .  En vapenexport till områdets värsta diktatur , vapen som används för att slå ned demokratirörelsen inte bara i Saudiarabien utan också i grannländer som Bahrein. Fredrik Reinfeldt hänvisade till jobben  och menade därmed att Sverige ska  trygga vårt  välstånd genom att bistå Saudierna att slå ned demokratirörelsen i Mellanöstern.

 Karin Enström, moderat försvarsminister ville inte kalla Saudiarabien för diktatur men efter en snabblektion med hjälp av UD   medgav hon motvilligt  att Saudiarabien är en diktatur

Hur som en lönsam affär för Sten Tolgfors som nu blir konsult hos Rud Pedersen som handlar med vapen.

Media: AB123,DN12,SVT,SvD12, SR, Resumé D agens Opinion,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,,,, , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tolgfors som var försvarsminister beslutet om att återuppta bygget av vapen fabriken idag är vapenlobbyist, chef och del­ägare i pr-byrån Rud Pedersen som bland annat har vapentillverkaren Saab som […]