En regering med kapitalets intressen i högsätet.


Saudiaffären, en i ledet av de skandaler som aldrig tar slut?

Reinfeldt-öga-176x300Sverige byggde i hemlighet upp en vapenfabrik åt Saudiarabien. Helt i strid med svensk lagstiftning. Det har tidigare avslöjats och utretts av bla justitiekanslern och Konstitutionsutskottet.

Vad som är nytt är att det skedde efter påtryckningar av Markus Wallenberg som själv har ekonomiska intressen i vapenexport. Efter att ha stoppat bygget av vapenfabriken i Saudiarabien vände regeringen på en femöring och återupptog bygget.

Ett brev från Wallenberg räckte. Wallenberg vägde tyngre än Exportkontrollmyndigheten som konstaterat att vapenfabriken stred  mot de svenska lagarna om vapenexport.

Så agerar en regering som allid ser till kapitalets intressen.

Efter Marcus Wallenbergs påtryckningar ändrade sig alltså regeringen och återupptog projektet med vapenfabriken. Inom regeringskansliet var särskilt utrikesdepartementet drivande i frågan. Flera källor pekar oberoende av varandra ut Carl Bildts närmaste man, kabinettsekreteraren Frank Belfrage, som särskilt involverad.(Dagens Eko/SR)

Detta ovanpå Nuonaffären och inte att föglömma 140 miljarder i skattesänkningar där merparten hamnat i de besuttnas fickor, skattesänkningar som urholkat välfärden är det på tiden att vi får ett regeringsskifte.

Inte är det folkets intresse som är regeringens ledstjärna.

Intressant är att Sten Tolgfors som var försvarsminister beslutet om att återuppta bygget av vapenfabriken idag är vapenlobbyist, chef och del­ägare i pr-byrån Rud Pedersen som bland annat har vapentillverkaren Saab som kund.

Familjen Wallenberg är som bekant  största ägare i vapentillverkaren Saab. Att Saab rodde hem en storoder  från Saudiarabien tack vare regeringens kovändning bör väl knappast nämnas i sammanhanget? Det handlade om övervakningssystemet Erieye en affär i mångmiljardklassen.

Tilläggas bör att det var socialdemokraterna som ursprungligen godkände ett ramavtal om vapenfabriken i Saudiarabien  år 2005. Vad socialdemokraterna hade  gjort i Alliansens ställe överlämnar jag åt andra att sia om.

Illustration: Erik Rune

Media: DN12

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
9 years ago

”Aftonbladet har sökt Carl Bildt, men hans pressekreterare hänvisar till utrikesministerns Twitterkonto.”
Allvarligt, vilket förtroende väcker det?