Carl Bildt spelar under täcket.


Carl Bildt i blåsväder igen! En blåst som i utrikesministerns huvud blir till en storm i  ett vattenglas.

En ny läcka från Wikileaks visar att Car Bildt som 27-åring mitt under det kalla kriget gick USA:s ärenden. Han drog sig inte för att informera om vad som försigick bakom stängda dörrar inför regeringsbldandet efter valet 1976. Det val som gav de borgerliga partierna plats på Rosenbad efter 30 års socialdemokratiskt styre.

Carl Bildt hade bland annat berättat hur den kommande trepartikoalitionen skulle utformas, hur partierna resonerade kring kärnkraftsfrågan och hur de skulle hantera en folkomröstning.

Information som alltså nådde USA:s regering långt före svenska folket. Uppgifterna ansågs även så pass viktiga att de skickades vidare till CIA, enligt dokumenten.(AB)rubriker även om det var länge sedan. Carl Bildt är trots allt Sveriges utrikesminister idag. Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet frågar sig om Carl Bildt gjorde detta som 27 åring vad kan ha då inte ha gjort därefter?

Att Carl Bildt har goda relationer med USA och titt om tätt åker över Atlanten torde inte vara främmande för någon. Det görs troligen med regeringens goda minne idag. Inget häpnadsväckande i det bortsett från att vissa saker viktiga för Sverige kan förhandlas bakom ryggen på   förtroendevalda i Sveriges riksdag. Inget ovanligt med det heller då lobbying fått ett allt större inflytande över de politiska besluten.

Jan-Inge Flücht pekar på den nyligen aviserade nedskärningen av försvarsbudgeten på en halv miljard kronor och menar att det kan förebåde ett fait a complit när det gäller svensk anslutning till Nato. Mindre pengar till försvaret som redan har en ansträngd budget lär påverk försvarförmågan. Vad återstår i det läget? I ett sådant fall kommer Carl Bildt väl till pass med sin erfarenhet att agera bakom sängda dörrar. En riktig guldgruva om alliansen vill öppna en bakdörr. Moraliskt och demokratiskt det är en annan fråga.

Media: DN1,2,3,4,SvD1,2,Ex1,2 & Jinge, Röda Berget, M Moberg
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Carl Bildt menar själv att det hela var bagatellartat, att det inte handlade om några hemliga uppgifter, att det inte är nåt att bry sig om. I övrigt är han enligt en del uppgifter ganska ovillig att kommentera det hela. Men självklart är det något att bry sig om. Det är inte lämpligt att en tidigare USA-spion är Sveriges utrikesminister. […]

trackback

[…] i Andra om: Carl Bildt, Alliansen, Nato, USA, Lakej, Vita huset, Politik, Afghanistan, Libyen, Syrien, Iran, Hegemoni, Högerregeringen, Försvarsmakten, Natomedlemskap, Partnerskap för fred, Spionage ab123 dn123 sr1234 svd123 Röda berget Annarkia […]

trackback

[…] Andersson (C), Ulf Bjereld, Annarkia,signerat kjellberg, Alliansfritt Sverige, Martin Mobergs betra…, Norah4you’s […]