Beatrice Ask svarslös?

Beatrice Ask har fått ett brev som jag hoppas att många läser.

Brevet är skrivet avförfattaren Jonas Hassen Khemiri och är publicerad i Dagens Nyheter. Läs brevet och fråga sedan dig själv om Du kan försvara Reva, arbetssättet som gränspolisen använt sig av i jakten på papperslösa i Stockholms tunnelbana. I jakten på papperslösa invandrare har polisen stoppat personer och krävt id-handlingar enbart på grund av deras utseende. En etnisk profilering som för tankarna till en en  annan tid, en mörk tid i Europas historia .

Jonas Hassen Khemiri börjar  brevet till justitiemnister Beatrice Ask så här:

Vi är båda lika inför Lagen. Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. Och du svarade:

– Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Det finns tidigare dömda som uppfattar att de alltid är ifrågasatta, fast det syns ju inte på någon att man har begått ett brott. (…) För att göra en bedömning av om polisen arbetar enligt lagar och regler så måste man ha helhetsperspektivet.

Intressant ordval: ”tidigare dömda”. För det är precis det vi är. Alla vi som är skyldiga tills motsatsen har bevisats. När blir en personlig upplevelse en rasistisk struktur? När blir den diskriminering, förtryck, våld? Och hur kan ett ”helhetsperspektiv” utesluta en stor del av medborgarnas personliga upplevelser? Vilka upplevelser räknas?

”Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. Jag vill att vi byter skinn och erfarenheter. Kom igen. Vi bara gör det.”

[…]

I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Först går jag in i din kropp för att fatta känslan av hur det är att leva som kvinna i en patriarkal politikervärld. Sen lånar du mitt skinn för att förstå att när du kommer ut på gatan, ned i tunnelbanan, in i köpcentret och ser polismännen stå där, med Lagen på sin sida, med rätten att närma sig dig och be dig bevisa din oskuld så väcker det minnen till liv. Andra övergrepp, andra uniformer, andra blickar. Och nej, vi behöver inte gå så långt som till andravärldskrigs-Tyskland eller åttiotals-Sydafrika. Det räcker med vår svenska närhistoria, en rad slumpmässiga upplevelser som vår gemensamma kropp plötsligt minns

Jonas Hassen Khemiri gör därefter ett antal nedslag i sina erfarenheter av svensk rasism. Reva blottlägger den struktuella rasismen som nästlat sig in i samhällskroppen. Brevet är starkt och välskrivet.Att  t exten berör visar den stora uppmärksamhet den har fått i de sociala medierna idag.

Beatrice Ask vill inte kommentera brevet från Khemiri utan har låtit hälsa att hon vill bemöta kritiken i SVT:s morgonsoffa i morgon.

Läs hela bevet HÄR .

Media:Nyheter 24, SR P4 , SR P1 Studio Ett, SR Ekot, SR Tankesmedjan, Helsingborgs dagblad12, SvD 123,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Lästips: Bästa Beatrice Ask | RASMUS LENEFORS
11 years ago

[…] att läsa: Annarkia l Martin […]

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Jonas Hassen Khemiri, Beatrice Ask, Rasism, Öppet brev, […]

Raffina Wall
11 years ago

Verkar nu också om Miljöpartiet vill spräcka sitt samarbete med Moderaterna om migrationspolitiken. Vore en välgärning i så fall. Riv upp hela REVA. Det hör inte hemma i en modern demokrati.

trackback

[…] Bloggat: Annarkia […]

trackback

[…] tåga till Rosenbad. Detta ska fortsätta varje söndag, fram tills dess att REVA är upprivet, Ask är avsatt och migrationspolitiken mer human. Bor du inte i Stockholm? Skriv under och sprid […]