Se upp med beröringsskräcken!

Glöm inte vad som drev Breivik! Islamofobin omsatt i en illgärning vi sällan skådat.

Idag började rättegången mot Anders Breivik. En person som gjort sig skyldig till kallblodigt mord på 77 personer varav de flesta barn och ungdomar. Barn och ungdomar med en politisk uppfattning och annan människosyn än Breiviks. Ett massmord med en politisk agenda.

Risken är stor att man diagnostiserar bort hela de politiska/ ideologiska kontexterna kring massakrerna. En förutsättning för att arbeta förebyggande är att man inser vilken politisk miljö Breivik vistades i. Det är farligt att blunda och låtsas som om den idevärlden inte existerar.
Utdrag från ett tidigare inlägg från juli 2011: Ett politiskt klimat som göder galenskap:

Tragedin, terrorattentatet i Norge är så ofattbar och skrämmande att den ger beröringsskräck som kan förblinda.

Beröringsskräcken består i att inte tillåta eller våga se att det Anders Breivik gjorde var ett politiskt attentat riktat mot arbetarrörelsen med syfte att stoppa rekryteringen genom att utplåna en ung generation aktiva inom ungdomsförbundet. Att inte se den den jordmån som ger näring åt den förvrängda verklighetsbild som Anders Breivik visat i sitt så kallade manifest och i inlägg på den norska sajten document.no .

Anders Behring Breivik är ensam ­ansvarig för sina handlingar men han har en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring. En svartvit världsbild där hans hat fokuserats på socialdemokratin och det mångkulturella samhället. En islamofobi och xenofobi han inte är ensam om. Ett förakt för socialdemokratiska företrädare han delar med andra. Häri ligger faran för samhället att inte våga se . Det finns så många fler som bär på hatet och som befolkar kommentarsfälten och som driver bloggar med hatets retorik. En svans till de partier som idag försöker tvätta bort den värsta byken och som sitter i parlament inte bara i Norden utan runt om i Europa.

[…]
Lästips: Ali Esbati resonerar runt det politiska motivet bakom Breiviks massmord på ett genomlysande sätt. En viktig artikel om Breiviks idévärld som publicerades i Aftonbladet igår.Katrine Kielos är inne på samma linje
Fler inlägg
Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Röda Malmö, Annarkia, Läs även andra bloggares åsikter om Breivik, Anders Breivik, Anders Behring Breivik, Utöya, […]

trackback

[…] bloggare som skrivit om Breivik-rättegången är Annarkia, Jinge och Röda […]