Vilsen Borg med tunn plånbok.

Debatten mellan Anders Borg och Magdalena Andersson gav mersmak.  Det kan inte vara lätt ens för en illusionist att försvara en så tunn vårbudget som årets.

En budget som framstår som en katalog av intentioner utan innehåll och substans. En budget som Magdalena Andersson kallade för utredningskatalog. En debatt där Anders Borg kom till korta.  Vad annars när säcken är tom och sex års politik med arbetslinje inte fungerat

Arbetslösheten är högre i dag än 2006. Andelen av befolkningen som jobbar är lägre. De som står längst från arbetsmarknaden får det allt tuffare. Och skillnaderna ökar.

Men inte i vårbudgeten, Anders Borgs eget parallella universum. Där har han konstruerat en fantasivärld för att beskriva de ”långsiktiga effekterna” av sin politik. Dagens ökade klyftor är bara ett tillfälligt ont, hävdas det. På lång sikt kommer även fattiga att gynnas jättejättemycket. Bara inte precis just nu.

Hur lång den där sikten är, och varför inga effekter av politiken börjat synas för dem med lägst inkomster efter sex år med borgerlig regering framgår inte.(Karin Pettersson i Aftonbladet)

Budgeten fick också svidande kritik för att vara alltför passiv i en tid då alla kurvor pekar nedåt. Det var uppfriskande att se och höra magdalena Andersson så lugnt och säkert möta en vilsen Anders Borg.Debatten gav däremot inte många ledtrådar till vad socialdemokraterna vill åstadkomma istället med undantag för den sänkta krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga anställda. De har ju bevisligen inte haft avsedd effekt.

Vad som väntar om vi får ett regeringsskifte återstår att se. I en debattartikel i dagens Dagens Nyheter ger Löfvén och Andersson en vink om vad som komma kan. Återkommer till den artikeln  senare.

Bloggat: Nemokrati, M Moberg,

Media: ab1234 dn123456, svd12345, svt1, sr1234, ex 1 23 gp
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 comments for “Vilsen Borg med tunn plånbok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.