Anders Breivik tillräknelig?

Kallblodigt mord på 77 personer varav de flesta barn och ungdomar, vad är det om inte galenskap?

Hur psykiatrikerna kan dra slutsatsen att Breiviks massmord på sprungna ur  en rasistisk människosyn  inte är tecken på en ”försvagad förmåga till en realistisk värdering av sitt förhållande till omvärlden” är svårt att förstå.

I en andra sinnesundersökning av Anders Behring Breivik som offentliggjordes i dag konstateras att massmördaren är tillräknelig och därför kan dömas till fängelse

Det är psykiatrikerna Agnar Aspaas och hans kollega Terje Törrisen som på nytt sinnesundersökt Anders Behring Breivik och alltså kommit fram till att Breivik inte var psykotisk under terrorangreppen mot regeringskvarteret och Utöya den 22 juli i fjol eller vid tiden för undersökningen.

De båda anser att Breivik inte heller är allvarligt psykiskt sjuk med ”försvagad förmåga till en realistisk värdering av sitt förhållande till omvärlden”. De drar också slutsatsen att det finns en ”hög risk för upprepade våldshandlingar”. (SVT)

Dådet då 77 personer miste livet efter Breiviks beskjutning och bomb  var välplanerat och måste ha tagit lång tid att förbereda.  Det faktumet visar att han inte handlade under ett psykotiskt tillstånd. Han ansågs vara fullt medveten om vad han gjorde enligt psykitrikerna. Skrämmande och knappast friskt ur ett medicinskt perspektiv.

Rubriken ”Breivik var inte psykiskt sjuk” är missvisande. Ej psykiskt sjuk ur ett juridiskt perspektiv utesluter inte att han var/är det ur ett medicinskt. När det gäller svensk lagstiftning om rättspsykiatrisk vård krävs att att en person som  begått ett brott   som bedöms lida av allvarlig psykisk störning under tiden brottet gjordes inte kan dömas till fängelse.

Allvarlig psykisk störning är  ett juridiskt begrepp och ingen medicinsk term. Med  allvarlig psykisk störning menas främst ett psykotiska tillstånd med hallucinationer eller vanföreställningar . Med andra ord en person som hör eller ser människor som uppmanar denne att begå ett brott.  Lagstiftningen  har skärpts och i praktiken innebär det att psykiskt sjuka kan dömas till fängelse såvida  de  inte anses vara” allvarligt psykiskt störda” ur ett juridiskt perspektiv.

I domslutet  mot utrikesminister Anna Linds mördare diskuteras  begreppet allvarlig psykisk störning ingående. Anna Linds mördare Mijailo Mijailovic   dömdes först av tingsrätten till fängelse, sedan av hovrätten till rättspsykiatrisk tvångsvård med hänvisning till en allvarlig personlighetsstörning med impulsgenombrott då han dödade Anna Lind. Domen överklagades till Högsta Domstolen som på nytt dömde till fängelse på livstid. Resonemanget bakom domslutet är intressant och går att läsa HÄR.

Media:  gp, ab123, dn123, svd1234, svt ,sr1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

12 comments for “Anders Breivik tillräknelig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.