Ett politiskt klimat som göder galenskap.

Tragedin, terrorattentatet i Norge är så ofattbar och skrämmande att den ger beröringsskräck som kan förblinda.

Lidandet hos de som mist ett barn, en anhörig vän eller partikamrat  går ej att föreställa sig. Mitt i allt detta den omsorg och klokhet som statsminister Stoltenberg visat då han säger att hatet ska mötas med mer demokrati och öppenhet. Uppslutningen och solidariteten med de drabbade från hela världen och det norska folkets beslutsamhet att stå enade i sorgen.

Beröringsskräcken består i att inte tillåta eller våga se att det Anders Breivik gjorde var ett politiskt attentat riktat mot arbetarrörelsen med syfte att stoppa rekryteringen genom att utplåna en ung generation aktiva inom  ungdomsförbundet. Att inte se den den jordmån som ger näring åt den förvrängda verklighetsbild som Anders Breivik visat  i sitt så kallade manifest och  i inlägg på den norska sajten document.no .

Anders Behring Breivik är ensam ­ansvarig för sina handlingar men han har en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring. En svartvit världsbild där hans hat fokuserats på socialdemokratin och det mångkulturella samhället. En islamofobi och xenofobi han inte är ensam om. Ett förakt för socialdemokratiska företrädare han delar med andra.  Häri ligger faran för samhället att inte våga se .  Det finns så många fler som bär på hatet och som befolkar kommentarsfälten  och som driver bloggar med hatets retorik. En svans till de partier som idag försöker tvätta bort den värsta byken och som sitter i parlament inte bara i Norden utan runt om i Europa.

Det politiska klimatet är ramverket för den förvrängda verklighetsbild Anders Breivik och hans gelikar  har. Han fick sin politiska fostran i Fremskrittspartiet, ett systerparti till Sverigedemokraterna . Sverigedemokraternas kampanj mot muslimer  och islamofobiska värderingar kan inte ha undgått någon.  Det som skrämmer är att  dagens politiska klimat har bidragit till att främlingsfientligheten och rädslan för islam spridit sig långt ned i samhällskroppen.  Petter Larsson skriver i Aftonbladet:

I Sverige var Folkpartiet först ut och fördubblade sin röstandel 2002 med förslaget om språktest, som sedan följdes av enskilda Fp-politikers utspel om gynundersökning för barn till invandrare i syfte att stoppa könsstympning, slöjförbud och förbud för elever att tala hemspråk i skolan.

I regeringsställning tar man sedan fram en helt undermålig skräckrapport – Rosengårdsrapporten – som enbart verkade syfta till att blåsa upp det muslimska hotet i förorten.

Folkpartisterna är inte ensamma. Inom socialdemokratin har röster höjts för flyktingtak och förbud för asylsökande att bosätta sig var de vill.

Jag blir personligen vettskrämd när jag efter terrorattacken i Norge blev medveten om vilket hat och förakt som riktas mot företrädare för socialdemokratin i Sverige.  Ett hat och ett förakt som är som en varböld och utgör ett hot mot demokratin. Det är ett klimat som ger näring åt personer som Anders Breivik

Breiviks terrorattack var ett direkt slag mot demokratin och idén om människors lika värde. Det är den idén vi måste värna om. Det är allas vårt ansvar.

Lästips: SSU- vi kommer fortsätta stå upp för mångfalden.

Bloggat: Jinge, Svensson, M Moberg, Roger Jönsson, Krassman

Media: ab123 ex1234 dn123 45 svd12345 ekot svt gp12

Andra om , , , , , , , , ,

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
12 years ago

Här har S ett viktigt pedagogiskt arbete med opinionsbildning framför sig. Partiet måste tydligt berätta om sin syn på demokrati, solidaritet och alla människors lika värde. Vi måste visa att vi är många fler än de som bejakar ondskan och mörkrets krafter.

ullo
ullo
12 years ago

Fruktansvärt är detta. Skyll inte alltför mycket på nynasseinflytande eller vad ni vill. Det är ledarskapet från mor och far som har gjort detta. Att få höra han fars uttalande, att han inte vill veta av sin son tyder på att gubbfan är sadist, idiot och egocentrisk och en stor svikare. Ingen för förälder oavsett vad barnet gjort sviker sitt barn! Sätt gubbjäveln/ idioten i fängelse samma tid som den vilsnekommne pojkkraken kommer att sitta. En så totalt misslyckad vuxen människa fadern borde får ta sitt ansvar för sitt totalt misslyckande som förälder. Idioten bor nu i Schwitz och har tydligen svikit hela sin familj under alla dessa år som pojkstackaren fått helt felaktiga förebilder från nynassar och annat sunk.

trackback

[…] Bloggat: Mikael Andersson, Moberg, Annarkia, Sebastian, Ardin, Röda Malmö, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, Läs även andra bloggares åsikter om […]

Andre
Andre
12 years ago

”Anders Behring Breivik är ensam ­ansvarig för sina handlingar men han har en gemenskap, en idévärld där hans tankar fick näring.

Read more: https://annarkia.se/politik/ett-politiskt-klimat-som-goder-galenskap.htm#ixzz1TKoARoMa
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial Share Alike

Tyvär har du ju fel. Han citerade vilt åt höger och vänster, var helt vansinnig. Han citerade t o m Mahatma Gandhi och trodde sig få stöd ifrån hans lära.

trackback

[…] läsning kring samma tema rekommenderar jag att ni läser Svensson, Mikael Andersson, Moberg, Annarkia, Sebastian, Ardin, Röda Malmö, Röda Berget, Medialänkar: SVD1, 2, 3, 4, addthis_url = […]

trackback

[…] om: Afrika, Afrikas horn, Torka, Svält, Bistånd, Radiohjälpen, Regeringen Läs oxo: altruist, annarkia, lasse, humanlabrat, johannes, parkstugan, varghjärta, allende, k&å, 1, zaramis, 1 dn1 svd1 […]

trackback
Begrav våra hjärtan i Utøya | Min luktar oxo fisk!
12 years ago

[…] Bloggar:tant, islamineurope, deeped, sanne, jerlerup2, ansgarssyskon, global voices, ingerö, enmansutredningen, copyriot, fredrikedin, hax2, blogghoran, camilla, beelzebjörn, emanuelkarsten, richard silverstein, loonwatch, oyvindstrommen, lenin’s tomb, dagens konflikt, parkstugan, umr, röda berget, pelaseyed, lodenius, ardin, jinge, svensson23, röda malmö, henning, popvänster, vad bör göras, hans lind, stefan sundström, biology and politics, annarkia2 […]