Rätt föräldrar avgör skolresultaten.

En av skolans viktigaste uppgifter torde vara att ge alla en likvärdig utbildning, att ge alla samma chans att lyckas. I ett samhälle som glider isär och där klyftorna ökar skulle skolan kunna överbrygga och kompensera de elever som kommer från socioekonomiskt utsatta miljöer. Så har det en gång varit i Sverige. Den tiden är förbi.  Idag är det marknaden som styr och fått till följd att vissa barn och ungdomar får sämre utbildning än andra.

Sverige har tagit språnget från en skola med likvärdig utbildning för alla till ett  land där skillnaderna mellan skolor ökar mest enligt den senaste Pisaundersökningen.En sorglig utveckling i ett land som tidigare hyllat jämlik och rättvis skola.

Enligt Skolverket har friskolor och det fria skolvalet lett till en ökad segregering. (Arbetet)

Vi har fått en återgång till den tid då klass och etnicitet påverkar skolresultatet . Så har det alltid varit men inte i lika stark utsträckning som idag.  Stöttning och hjälp vid läxläsning  är naturligtvis lättare att ge från de som själva har en god utbildning.  Har man inte tiden eller kraften själv finns ju möjligheten att köpa  skattefinansierad  läxhjälp för 224 kronor per läxpass om man nu har råd till det förstås och under förutsättning att läxhjälpen ingår i barnpassning.

Nästa år vill Anders Borg  att systemet utvidgas och att läxhjälpen  inlemmas   i RUT-avdraget. Det är pengar som istället borde kunna sättas  in direkt i skolan för att möjliggöra mindre klasser och möjlighet att för alla som behöver det att få hjälp i skolan.Som det är nu är de som inte har råd att själva köpa läxhjälp med och finansierar densamma.

Inte  ökar likvärdigheten i svensk skola bättre med  läxhjälp snarare blir det tvärt emot ytterligare ett bidrag som ökar segregationen. Det ser inte bättre ut än att det som spelar störst roll för skolresultaten i Sverige idag  är vilka föräldrar man har.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
KajsaLisa
11 years ago

Tycker nästan det börjar bli skrattretande även om jag naturligtvis inte gillar det. Var inte RUT avdraget till för att föräldrarna skall få mer tid över för sina barn. Vad är det då för fel att hjälpa dom med läxorna ?
Vad blir nästa steg, skall dom ha avdrag för att göra barn också ?