Sveriges oberoende en saga blott?

 Svenskbyggda bunkrar pekades ut av Must , svensk underrättelsetjänst inför USA:s invasion av Irak.

Ingen torde längre bli förvånad över uppgifterna om att svensk underrättelsetjänst gav USA hjälp inför bombningen av Bagdad 2003. Vi minns det amerikanska planet som sent en kväll 2001  landade i Sverige för att hämta två egyptier som fördes ombord på Guantanamovis med bakbundna händer i  vuxenblöja och huva. De avvisades från Sverige i strid mot FN-konventionen och lämnades för tortyr i egyptisk fängelsehåla.

När Göran Persson fördömde USA:s invasion av Irak samarbetade MUST med invasionsstyrkan. Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson, och Miljöpartiets språkrör 2003  menar att det är en händelse  som mycket väl kan tas upp i till granskning:

– Det är definitivt en intressant fråga för både riksdagen och allmänheten att få veta om Sverige och svenska regeringen i själva verket varit aktiv och deltagit i förberedelserna av det här kriget, säger han till Expressen.

 

Under veckan upplåter Sverige luftrummet uppe i norr för krigiska övningar tillsammans med  bl a USA. I Afghanistan deltar svenska soldater under Nato-befäl.  Sverige deltog i Natos bombningar av Libyen.

Alliansfriheten är ett minne blott . Vi har en utrikesminister som lobbade för USA:s invasion i Irak. Moderaterna har dessutom  skrivit i sitt partiprogram att man ska verka för en svensk anslutning till Nato. Är det den avsiktsförklaringen som ska realiseras med beslutet om nya JASplan? Ett beslut som bäddar  medlemskap i Nato?

Inköp av nya Jas-plan gör det tydligt att vi bygger en försvarsmakt som ökar förmågan att försvara andra, men samtidigt minskar resurserna till vårt eget territoriella försvar. För att garantera försvaret av Sverige krävs att vi går med i Nato, skriver Oscar Jonsson, säkerhetspolitisk analytiker. (SvD)

Är det den väg regeringen är inne på så är inte bara alliansfriheten ett minne blott utan också  en oberoende svensk utrikespolitik.Inom parentes kan nämnas att av riksdagspartierna är det endast  Miljöpartiet och Vänsterpartiet som motsätter sig införskaffandet av nya JAS-plan..

Bloggat: Pepprat RödGrönt


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments