Är utrikesminister Hague trovärdig?

Storbritanniens utrikesminister William Hague försöker övertyga Ecuador att det inte finns anledning till oro över att Sverige ska utlämna Assange till USA.  Något att lita på?

Hague menar att Storbritannien aldrig kommer att godkänna en utlämning om det finns risk för att Assanges mänskliga rättigheter skulle kränkas eller om det skulle innebära en risk för att han skulle dömas till dödsstraff.

Är det uttalandet något att lita på? Sverige ber knappast Storbritannien om lov vid en eventuell utlämning. Ställer USA krav på att Assange ska utlämnas kommer det med största sannolikhet att ske.  Utlämningen av två egyptier 2001 ligger i närtid och visar vad som kan ske. Den gången utlämnades egyptierna till CIA på svensk mark utan rättslig prövning. De utlämnades till tortyr i strid mot gällande FN-konvention. Vad är det som säger att Assange skulle gå säker om han kommer till Sverige? Å andra sidan skulle en   utlämning av Assange väcka uppståndelse på ett sätt som borde göra det politiskt omöjligt med en utlämning.  Assange är välkänd en internationellt välkänd person medan   egyptierna var anonyma.

Lita på en brittisk utrikesminister är å andra sidan  inget att rekommendera. De gav sitt helhjärtade stöd till USA:s invasion av Irak med motivering att hindra Saddam Hussein att använda massförstörelsevapen. Vapen som ingen än idag har hittat på Iraks territorium.

Med tanke på att Wikileaks läckt tiotusentals dokument som avslöjat USA:s förbrytelser mot krigets lagar, jo det finns dylika, lär han inte heller  gå säker för USA:s långa arm.

USA är inte direkt känd för att värna mänskliga rättigheter. De skickar drönare, förarlösa plan, för att döda misstänkta terrorister utan minsta rättsliga prövning. Att civila, oskyldiga t o m bröllopsfölje beskjutits betraktas som sidoeffekter av drönarnas framfart. Inte att förglömma Guantanamo basen där människor sitter fängslade under vidriga förhållanden år ut och år in utan rättslig prövning i civil domstol.

Vad menar egentligen Hague när han säger att utlämning inte kan ske om det finns risk för dödsstraff. Menar han att i annat fall kan utlämning bli tänkbar? När Hague säger att det är Storbritannien som måste godkänna en utlämning i det här fallet är det förmodligen på det viset.

Varför i herrans namn kan inte den svenske åklagaren ta sig till London för ett första förhör? Tänk vad allt i så fall hade blivit enklare. Om åklagaren efter det ser att det finns bevis som styrker    de brott han anklagas för i Sverige ska han naturligtvis ställas inför rätta .

Media: DN1, 2GP, SvD, SVT,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
11 years ago

I media verkar det som om Ecuador håller på och svänga och kan tänka sig lämnat Allange till GB om garantier ges att han inte utlämnas till USA.