De sista skälvande timmarna.

En högst personlig betraktelse över  valrörelsen i väntan på valresultatet. Jag har  som 2 miljoner andra redan röstat och inväntar valvakan med spänning.

Idag 19 september vaknar jag tidigt och känner i hela kroppen att idag avgörs färdriktningen för det samhälle vi ska leva i. Idag är dagen D. Valdagen.

Alla dessa opinionsundersökningar som pekar på en seger för alliansen hur tillförlitliga är de? Många, alltför många har varit osäkra ibland upp till 20 procent samtidigt som bortfallet varit extremt stort. Många avgör inte förrän i valbåset vilken röstsedel som ska stoppas i kuvertet och alltfler bestämmer sig sent.

Två scener med politisk underton.

En valtemperatur som håller på att slå i taket märkte jag på min vandring genom staden i går. På bron flockades alliansen med valarbetare i diskussion med varandra. Ingen tittade åt mitt eller andra förbipasserandes håll.  På torget höll socialdemokraterna valtal och valarbetare stod och samtalade med förbipasserande. Till min stora glädje fick jag en röd ros av arbetarkommunens ordförande. Även om jag redan röstat gillar jag som de flesta andra att bli sedd att vara någon man räknar med.

Valstugorna vid Rådhusplatsen.

Låter värmen från likasinnade strömma genom kropp och själ i en av stugorna  innan jag fortsätter min vandring hemåt.

Blunda för verkligheten

Väl hemma ser jag att kommentarsfältet på dagens inlägg fyllts med robotliknande kommentarer som spyr galla över Emelie och hennes sjuka mamma samtidigt med en uppmaning om att rösta på alliansen. Man får gärna ha andra åsikter om sjukförsäkringen men otidigheter och rena påhopp får inte utrymme.  Istället för att diskutera ett systemfel skjuts budbäraren. Det var ju det som också hände då läkaren som drabbats av stroke och nu jobbar 75% framträdde och berättade att han av arbetsförmedlingen uppmanats att söka heltidsjobb på Samhall.  Istället för självrannsakan klubbas budbärarna ner i ren fanatism. Sådant  skrämmer mig och gör mig livrädd för fyra år till med högeralliansen.

För mig har valet inte varit svårt.

Mitt idealsamhälle är ett rättvist, jämlikt, solidariskt  och klimatsmart samhälle, ett samhälle med plats för alla . För mig har valet inte varit svårt. Fyra år med alliansregeringen har visat på ökade klyftor och en hänsynslöshet mot sjuka och arbetslösa jag aldrig i min vildaste fantasi kunde föreställa mig. Och det där förbaskade jobbskatteavdraget som i nuläget fyllt min plånbok och  som på sikt kommer att leda till lägre löner och dyrare välfärd för alltför många.

Med det faktum att arbetslösheten   har stigit till över 8% , var tredje arbetslös är långtidsarbetslös ,  vi har en en ungdomsarbetslöshet som är bland de högsta i Europa och antalet anställda i välfärdssektorn minskat med över 30000 är det obegripligt om alliansen kommer att få ytterligare fyra år i Rosenbad.

Kommer valet i dag ge alliansen segern  med ytterligare urgröpning av välfärden blir skutan svår att vända om fyra år. Det är idag det gäller i morgon är det för sent!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
13 years ago

Synliggör Husmark-Perssons myter om sjukförsäkringsreglerna:
Husmark-Perssons fortsatta myter om sjukförsäkringen
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article7800939.ab

Joanna
Joanna
13 years ago

Den största cynismen har kommit från de moderatblogare som vägrar se människor för systemets skull. De har om ingen förstått det förut klart visat på att de som kallar sig nya moderaterna står för samma högerpolitik som alltid.

Kent Karlsson
Kent Karlsson
13 years ago

Vi har nu de senaste veckorna kunnat läsa att 2 st. Moderater öppet har hoppat av ”De nya Moderaterna” för att de inte kan stå för den politik som nu förs, främst vad det gäller hur sjuka människor behandlas! Heder åt dem! De bekräftar vad jag alltid har trott, att det även bland moderater finns hedervärda människor med ett rättspatos! Man undrar hur stort mörkertal det kan finnas med avhoppade Moderater!?
Man kan inte låta bli att undra, vad är det för slags människor Reinfeldt omger sig med? ”De nya Moderaterna/ nya arbetarpartiet/ det enda arbetarpartiet” framstår mer som en sekt, där Reinfeldt är den stora sektledaren! Runt honom har det samlats en mängd ja-sägare, som är totalt verklighetsfrånvända! I deras ögon verkar Reinfeldt mer eller mindre vara Guds sändebud till mänskligheten, han kan helt enkelt inte göra fel! Skulle ett beslut tagit av honom ändå bli fel så är det inte hans fel utan det är alltid någon annans fel ( ex. Försäkringskassan) !
Sedan kan man läsa hans tillbedjares inlägg i olika forum dag ut och dag in och dag som natt! Har de inga jobb? De är väl inte själva ”lata bidragstagare”?
Vad skriver de då? Jo de ägnar all sin tid åt att upprepa sektledarens mantra, vilken papegoja som helst skulle bli grön (om den inte redan är grön, då blir den väl blå istället) av avund av denna upprepningsförmåga dessa tillbedjare besitter!
Man undrar, gör de detta på order eller har de helt enkelt inte större förmåga att tänka själva?
Vad som är både märkligt och fruktansvärt skrämmande är att Alliansens politik och retorik på något sätt har lockat fram de allra lägsta instinkterna hos många människor!
Plötsligt har blivit det politiskt korrekt att kalla sjuka och arbetslösa för ”fuskare”, ”bidragstagare”, ”lata”, ”parasiter”, ”tärande”, ”de som inte jobbar”! Hur har det blivit så?
En förklaring är ju att statsminister Reinfeldt själv använder sig av en del av dessa uttryck! En statsminister som använder ett sådant språkbruk och endast ett fåtal i de egna leden höjer på ögonbrynen!?
Så nu verkar det vara fritt fram för varelser , som borde legat kvar under stenen, att krypa fram och i skydd av anonymiteten på nätet vräka ur sig precis vad som helst om människor som drabbats av sjukdom eller på annat sätt tillhör en svag grupp! Spärrarna är helt borta tydligen!
Den här regeringen i allmänhet och Reinfeldt i synnerhet skrämmer mig uppriktigt sagt, någonting är allvarligt fel med den mannen!
Jag är uppriktigt rädd för mina barn och barnbarns framtid med AB Alliansen vid makten i fyra år till!
Jag och mina barn har röstat på Socialdemokraterna för ett varmare Sverige, ett Sverige där vi tar hand om människor som drabbas av sjukdom eller olycka! Ett Sverigefartyg som inte lämnar någon kvar på kajen, alla får åka med! Inte bara ett fåtal med tjock plånbok! Swempa, Socialdemokrat!!!

Thomas
Thomas
13 years ago
Reply to  annarkia

Apropå retorik. Existerade möjligen några av de företeelser som Du beskriver, t.ex. ”klyftor” innan vår statsminister och hans kumpaner äntrade scenen? En fråga till: Hur ”tränger sig ” ett klimat ned i en opinion?

Thomas
Thomas
13 years ago
Reply to  annarkia

Tack för svar. Jag undrar då hur det kan komma sig att en betydande del av befolkningen väljer att godkänna denna politik. Det kan ju inte gärna vara så att det är enbart de” som äger mest” som har lagt sin röst, de räcker ju liksom inte till, eller var drar du gränsen? Är det bara” mer i plånboken” som betyder något för nästan hälften av befolkningen, resten får klara sig bäst de kan, eller finns det andra anledningar att lägga sin röst på Alliansen.Vad anser Du?

annarkia
annarkia
13 years ago
Reply to  Thomas

I ett tidigare inlägg skriver jag om en ny andas barn som i brist på tid får bli ett svar på din fråga
https://annarkia.se/politik/partier/en-ny-andas-barn.htm
Man kan ju vända på frågeställningen och fundera över
varför de rödgröna förlorade ”matchen” om väljarna? Vad ligger bakom Socialdemokratins kräftgång som nu landade i ett valresultat som är deras historiskt sämsta?
Blir spännande och se vilken väg (s) väljer att ta. Tillbaka till rötterna samtidigt som man lyckas attrahera en vacklande medelklass? Eller ett steg högerut…?
Tre källor som publicerat intressanta tankar om vägen framåt för (s) är Vänstra Stranden, Storstad och LO-tidningen.

Thomas
Thomas
13 years ago
Reply to  Kent Karlsson

De flesta människor, ”blåa” som ”röda” som lägger ner så stor del av sin tid till att arbeta för oss har nog” rent mjöl i påsen”. De anser sig ha rätt. Är det Din uppfattning att någon uppsåtligen vill Dig illa? Du beskriver ett ”varmare” Sverige och vem säger emot Dig? Problemet är hur detta skall gå till då ingen, vare sig röd eller blå till färgen kan ”svinga trollstaven”. För det räcker ju inte att prata eller önska.man måste ”ut på barrikaderna” och HANDLA.

Kent Karlsson
Kent Karlsson
13 years ago

Så här behandlar Högern Emelie-fallet:

http://www.americablog.com/2010/09/right-wing-swedes-launch-attack-on-girl.html

Att ge sig på ”budbäraren” är en del i ”skademinimeringen”! Vi såg det tidigare i år med Alexandra:

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6483262.ab

Likadant med läkaren som du skrev om.

Så fungerar propagandamaskineriet runt Reinfeldt! Undrar om de fått utbildning av CIA!?
Hursomhelst blir man mörkrädd för vad som kommer att inledas om AB Alliansen får fyra år till på sig! Det verkar vara makten framförallt, strunt samma vilka man trampar ner längs vägen!

Jag är inte särskilt religiös, men ikväll kommer jag nog att be en bön för en Rödgrön seger för min barn och barnbarns skull!

Morgan
Morgan
13 years ago

Kanske Joe Hills klassiska yttrande när han skulle avrättas: ”Sörj inte-organisera” kan vara lämpligt ikväll.

heksann
13 years ago

Inte svårt att välja!