Ett val med idel förlorare?

Väljarna har sagt sitt och rösterna räknats. Ett valresultat med få vinnare eller bara förlorare?

Ingetdera blocket fick egen majoritet.  Med 172 alt 173 mandat förlorade alliansen sin majoritet  och får nu fortsätta att styra Sverige med stöd av något av de rödgröna partierna eller (SD). Moderaterna blev inte som de hoppats det största partiet men är trots det valets egentliga vinnare vid sidan av miljöpartiet och sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna

Daniel Poohl från Expo  ger de etablerade partierna något att fundera över  Han ifrågasätter om  demoniseringen av (SD) och därmed partiets väljare är en framkomlig väg om man ska vinna kampen mot främlingsfientlighet och rasism.  Daniel Poohl menar att:

Det skrämmande är inte att partiet nått riksdagen, utan att det nu sitter där för att det finns folk som håller med dem.

Marika Lindgren Åsbrink skriver :

Att SD mer än fördubblat sin röstandel sedan förra valet tror jag inte beror på väljarna plötsligt har blivit dubbelt så rasistiska. Att rösta på SD gör man bland annat om man upplever någon form av diffust hot i sin vardag – arbetslöshet, ohälsa, risk att falla – men att man inte tror att de etablerade partierna kan göra något åt det. Det är en allvarlig läxa för alla partier. (Dagens Aren)

Blockpolitiken

De stora förlorarna är kanske ändå alla de partier som ingått i endera blocket. Ingetdera av blocken fick egen majoritet och blockpolitiken har inte bara tagit död på ideologierna utan också skapat låsningar  när det gäller samarbete över blockgränserna samtidigt som partiernas profiler fått ge vika för de kompromisser som gjorts inom respektive block.

De rödgrönas samarbete

Det blir intressant att se om samarbetet inom det rödgröna blocket kommer att hålla .  Många vänsterväljare har ogillat Lars Ohlys kompromisser med (s) och (mp) .

Inom socialdemokratin har röster höjts mot samarbetet såväl med (v ) som (mp).  Kan  Mona Sahlin   kunna sitta kvar som partiledare l efter  det att socialdemokratin gjort sitt sämsta val sedan demokratin infördes? Det är lätt att förbise att socialdemokraterna fortfarande är Sveriges största parti. Mediernas Mosa- Mona- kampanj kanske inte når ända fram trots allt.

Miljöpartiets vägval  är vi många som är nyfikna på efter Reinfeldts flört med Maria Wetterstrand. Kommer miljöpartiet att kunna motstå frestelsen att ta tag i moderaternas utsträckta hand?

Socialdemokratin

Ulf Bjereld pekar på att socialdemokratins nedåtgående trend  inte är en tillfällighet och pekar på industrisamhällets övergång i ett informationssamhälle med ökad rörlighet och minskad klassidentitet och därmed minskad klassröstning. Han menar att partiet misslyckats med att formulera en politik för den nya tiden.  Häri ligger socialdemokratins utmaning menar Ulf Bjereld.

Framtiden

Ur ett ideologiskt perspektiv skulle man kunna göra en annorlunda betraktelse av valresultatet och helt frankt  säga att Sverige förlorade valet. Nu blir vi som många av de andra europeiska länderna ett land med ökad polarisering såväl socioekonomiskt som politiskt.
Media: svd123456 ab12, dn12, exp1, GP12, Dagen1,
Andra  om , , , , , , , , , , , ,,, intressant.se

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Jinge, Röda Malmö, Jonas Sjöstedt, Stenudd, Annarkia, Scaber Nestor, Borgarmedia: SVD1, 2, 3, DN1, 2, HD1, 2, 3, 4, 5, Skanskan1, 2, 3, BLT1, 2, 3, 4, […]

Patrik Johansson
Patrik Johansson
13 years ago

Beklagligt. Sedan att politiker och media har skapat utrymme för sverigedemokraterna med all denna gratisreklam är mycket tråkigt.

Det har gjort att missnöjesrösterna har fått en klar kandidat. Blockpolitiken fungerar inte bra. Moderaterna äter upp sina underpartier. Ett lågvattenmärke är att lägga skulden på miljöpartiet att de inte släpper sina egna frågor bara för att hindra SDs vågmästarroll.

Miljöpartiet är INTE nöjt med moderaternas föregående 4 år vid makten. Man ska verka för ett bättre samhälle och inte enbart på SD.

HumanLabRat
13 years ago

Det ser inte alls bra ut detta. Dessutom kan jag tala om att jag på min blogg fått in kommentarer om att jag snarast bör lägga ner min blogg. Det är uppenbart att man från höger inte gillar det jag skriver! Har vi inte yttrandefrihet heller längre?

trackback

[…] Medier:  DN,  DN2,  AB,  AB2,  AB3,  Expressen,  Expressen2,  Expressen3,  SvD,  Johan Westerholm,  Jinge,  Svensson,  Kildén & Åsman,  Alliansfritt,  Annarkia. […]

trackback

[…] Annarkia, Björn Andersson, In your face, Martin Moberg, Nemokrati, Motvallsbloggen, […]