En ny andas barn?

Stor svängning i opinionen till alliansens favör visar Sifos väljarbarometer.

Socialdemokraternas kräftgång fortsätter och moderaterna är i Sifos mätning Sveriges största parti. Samtliga riksdagspartier klarar spärren och så gör även sverigedemokraterna.

Ny andas barn och minskad klassröstning.

En generationsväxling som ser kollektiva lösningar som grå betong och som lärt sig att sätta sig själv i främsta ledet attraheras av nyliberalismens fokus på individen. 30- och 40-åringar mitt i karriären  som med vassa armbågar och alltid i tidsnöd ser RUT som frälsaren. Långt kvar till pension och vid god hälsa  och osårbara, en ny andas barn väljer annorlunda än tidigare generationer. Är det så det är?

Ideologi och sakfrågor.

När det är så jämt mellan blocken kan ideologi spela mindre roll än sakfrågorna. Bensinskatten är en av de frågor som retat upp folk som bor på landsbygden där kollektivtrafiken lyser med sin frånvaro. Diskussionen och medias belysning av den politiska debatten har i mångt och mycket handlat om skatters vara eller inte vara. Skatter är inget fritt svävande. De betalar vår välfärd  som skola och barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Det är lätt att glömma när jobbskatteavdraget ger mer klirr i plånboken.Trots blockens olika ideologiska plattformar har skillnaderna i praktisk politik minskat. Något som i sig kan gynna de som redan sitter vid maktens köttgrytor.

Ett är säkert och det är att valet i september blir en riktig rysare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Nilsson
14 years ago

Jag tror att det är så enkelt som att oppositionen inte har lyckats vare sig presentera någon framtidsvision eller ens en politiks som uppfattas som bättre än regeringens. Under mer än tre år har (s) ägnat mediautrymmet åt att kritisera regeringens tillkortakommanden, man har inriktat sig på att försöka visa att regeringen inte klarar en ansvarfull politik, att s är en bättre förvaltare av ansvaret för staten. De få som försökt visa en väg till ett förändrat samhälle har fått vika ner sig, i deras ställe har en osalig blandning av tillbakasträvare och förvaltare samlats och dikterat oppositionspolitiken. När inte verkligheten bekräftar denna position så rasar sympatierna. Tillbaka till 70-talet lockar inte och ekonmin talar för regeringen.

Så visst har du rätt, det är en ny andas barn i den bemärkelsen att det var de som röstade bort den gamla andans vid förra valet. Ingenting har gett anledning att ändra ståndpunkt därvidlag. Vi har inte förmått att visa på hur vårt framtidsamhälle ska se ut och vilke förändring som skall till.

Morgan
Morgan
14 years ago

Ett vettigt argument i debatten har Per Schlingman yttrat:” Ännu har ingen röstat” Håller helt med Anders Nilsson om att de rödgröna inte ännu kunnat ge några verkliga motbilder till alliansens nyliberala teori och praktik. Att enbart tävla med alliansen om dagskrav räcker inte även om dessa är viktiga.