En ny andas barn?

Stor svängning i opinionen till alliansens favör visar Sifos väljarbarometer.

Socialdemokraternas kräftgång fortsätter och moderaterna är i Sifos mätning Sveriges största parti. Samtliga riksdagspartier klarar spärren och så gör även sverigedemokraterna.

Ny andas barn och minskad klassröstning.

En generationsväxling som ser kollektiva lösningar som grå betong och som lärt sig att sätta sig själv i främsta ledet attraheras av nyliberalismens fokus på individen. 30- och 40-åringar mitt i karriären  som med vassa armbågar och alltid i tidsnöd ser RUT som frälsaren. Långt kvar till pension och vid god hälsa  och osårbara, en ny andas barn väljer annorlunda än tidigare generationer. Är det så det är?

Ideologi och sakfrågor.

När det är så jämt mellan blocken kan ideologi spela mindre roll än sakfrågorna. Bensinskatten är en av de frågor som retat upp folk som bor på landsbygden där kollektivtrafiken lyser med sin frånvaro. Diskussionen och medias belysning av den politiska debatten har i mångt och mycket handlat om skatters vara eller inte vara. Skatter är inget fritt svävande. De betalar vår välfärd  som skola och barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg. Det är lätt att glömma när jobbskatteavdraget ger mer klirr i plånboken.Trots blockens olika ideologiska plattformar har skillnaderna i praktisk politik minskat. Något som i sig kan gynna de som redan sitter vid maktens köttgrytor.

Ett är säkert och det är att valet i september blir en riktig rysare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

2 comments for “En ny andas barn?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.