Kan det bli värre?

Arbetslösa som gratisjobbar. Kan det bli värre än så ?

Alltfler långtidsarbetslösa har tvingats till något som kan liknas vid rena rama slavkontraktet. Det som så vackert går under benämningen jobb- och utvecklingsgarantin har visat sig vara en luftbubbla där arbetslösa förvaras för att till sist slussas över i fas 3 och tvingas arbeta mer eller mindre gratis .Knappt en procent har gått vidare till ett reguljärt arbete. Kritiken har fått fart på ansvarig minister Hillevi Engström. som vill skärpa kontrollen för att mota bort de företag som missbrukat systemet.  Det grundläggande problemet med att tvinga in arbetslösa i en fålla som visat sig vara en återvändsgränd tänker hon inte göra något åt.

Risken är att det kan bli än värre om SNS förslag går igenom.

SNS lägger i Konjunkturrådets rapport  Miljö, Arbete och Kapital ett  förslag på vad som kan bli en realitet för de som  efter fas 3 inte får ett jobb.

Nytt system med välfärdsjobb Den höga arbetslösheten innebär inte bara stora kostnader för samhället i form av minskad produktion och lägre skatteintäkter. Den har också mycket negativa konsekvenser för de individer som drabbas, både i form av socialt utanförskap och låga inkomster. Vi föreslår ett omfattande system med vad vi kallar för välfärdsjobb. Modellen innebär en gradvis ökande skyldighet för den som är sysslolös, men arbetsför, och som får sin försörjning av samhället att utföra välfärdsuppgifter som annars inte skulle bli gjorda.

Vilket infernaliskt och okunnig idé! Ska en indragen lärartjänst eller sjuksklöterska inom äldrevården ersättas av en arbetslös som saknar utbildning för uppgiften? Eller är det tänkt att en uppsagd lärare ska återinträda i tjänsten som fas fyra arbetslös till lägre ersättning och glädje för kommunens ekonomiansvarig?

RSS-filen vid länkning.

Tidigare inlägg

Media: AB, DN
Lästips: När ytan är viktigare än innehållet, Ilse-marie, Arbetsmarknasministern backar men vad är nästa steg, Johan Westerholm
Andra om , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
13 years ago

Reinfeldts propagandamaskineri har överträffat sig själva i denna artikel! Jösses vilket dravel! Vitt blir svart och svart blir vitt när propagandaministeriet jobbar!

Gunnell
Gunnell
13 years ago

Detta sker redan idag. Läste här om dan en artikel från Gotland, den handlade om dagverksamhet som tagits bort pga uppsagd personal men som nu är igång igen med FAS 3-deltagare. Samma arbetsuppgifter som förut men med gratis betald personal, som dessutom inte har utbildning för jobbet. Vill minnas att det hade pågått i ett år.

gammal hatt
gammal hatt
13 years ago

Jo, det kan bli värre, mycket värre. Annars har ropagandamaskineriet faktiskt tangerat gränsen för ”uppenbar komik” den här gången FAST det kanske är meningen nu att man ska se tydligt igenom det hela? I sådana fall skådar vi kanske början på ett paradigmskifte i pressen?