Ingen domedag men väl ett vulkanutbrott.

Domedagsprofetian slog som vanligt slint. Istället blev det ett nytt vulkanutbrott på Island.

Rökpelaren över Islands senaste vulkanutbrott   nådde under natten två mil upp i skyn och syns  ända från Reykavik.

Grímsvötns utbrott sägs vara det kraftigaste sedan 1934 och vulkanen har haft ett 60-tal utbrott, det senaste 2004.Den här gången är det  en så kallad basal eruption vilket innebär att askan är mer grovkornig än vid Eyjafjallajökullutbrottet då flygtrafiken över Europa påverkades.  Den grovkorniga  askan sprids inte med vinden på samma sätt varför flygtrafiken inte kommer att påverkas nämnvärt även om luftrummet över Island har stängts.

Vid Eyjafjallajökullutbrottet låg askmolnet över Sverige och  syntes  nattetid över Jönköping. Flygtrafiken i Europa låg nere och tusentals turister strandsattes . Den gången fick vi oss en riktig tankeställare när det visade sig att det  sparades mer än 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp i Europa under två dagar på grund av  flygförbudet.

Grimsvötn ligger under isen i Europas största glaciär Vatnajöku. Området runt Grímsvötn är glesbefolkat som tur är.Aska innehåller giftiga ämnen som svavel, fluor och klor. Islänningarna är vana vid vulkanutbrott och vet hur man ska skydda sig.

Naturens krafter kan vi inte påverka och för oss som aldrig varit i närheten av en vulkan kan medias rapporter verka skrämmande. HÄR kan man se vulkanens vrede igår vid en överflygning.

Island lockar trots sina vulkanutbrott. Bada i varma källor, de små islandshästarna och den storslagna naturen är något jag vill uppleva.

Bloggat: Svensson, Jinge, Islandsbloggen

Media:   Dagens Nyheter, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen, Expressen, Sydsvenskan Göteborgsposten, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
J
J
13 years ago

tråkigt!

Jan-Henrik
Jan-Henrik
13 years ago

Kanske inte en ”rapture” som forresten ar en isolerad protestantisk syn pa ”domedagen”, inte en traditionell kristen syn. Men likval en rapture i tur av en vulkan, som mycket val kan vara tecken pa att domedagen narmar sig om man ska forsoka tolka Uppenbarelse boken osv. Istallet for att lagga for mycket vikt vid en hysterisk protestantisk fundamentalist sa kanske vi kan agna oss att fran ett traditionellt kristet synsatt leva i verkligheten att Gud en dag avslutar sin transcendens och hans karleks ljus kommer att genomsyra allt och alla. Dvs. Jesus andra kommande, da vi alla doda som levande kommer att sta permanent i Guds omedelbara narhet, och hans okompromissande karlek kommer att fa oss att antingen borja alska, eller sa kommer vi a sa vantrivas att det blir som den Heliga Skrift framstaller det att vi kommer at ”skara tander.” Men detta alskande av Gud och medmanniskor maste borja nu…idag…for som skriften, och kyrkan vittnar om att det andra kommandet kommer att vara plotsligt som en stjarna faller fran oster till vaster men foregas av mycket naturkatastrofer, krig, omoral, och avfallande fran tron pa GUD. Saleddes ar det ingenide att spekulera utan endast leva i en eskatologisk realitet som ar slutet pa historien som vi kanner den.

trackback

[…] Politik, Kor, Integritet, Böcker ab1 ex123 dn svd sr svt gp Läs också: annarkia 1 2 zaramis 1 2 claes 1 radikalen […]