Om askan når marken.

Askmolnet som ligger/legat över stora delar av Sverige  är inte att leka med. Det är inte bara flygplansmotorer som kan ta skada.

”Det farliga med höga koncentrationer av aska är att de små partiklarna kan leta sig ända in i lungsäckarna, berättar seismologen Ari Tryggvasin.”

[…]

”I värsta fall kan föroreningarna orsaka luftvägsproblem, inflammationer i lungorna samt irriterade ögon och näsa .” (Expr)

Det finns inga mätvärden som signalerar att askan ska ha börjat trilla ned i Jönköping säger beredskapsdirektören på länstyrelsen. (JP) Det är ändå lite läskigt  att veta att det finns ett askmoln långt där uppe som man inte kan se i alla fall inte på dagen.   Bilderna  tog jag i går kväll. Långt där uppe syns molnformationer som jag aldrig sett tidigare. Är det askmoln?

Hur sårbara vi är förstår vi kanske först när naturen ryter till. Hemvändande  människor som  sitter i trånga obekväma bussar  genom Europa kan skatta sig lyckliga jämfört med de som strandsatts på obestämd tid.

Var det ett vulkanutbrott som krävdes för att få oss att förstå att den här planeten inte kan hanteras hur som helst? Det uppskattas att  det  sparades mer än 2,5 miljoner ton koldioxidutsläpp i Europa i torsdags och fredags på grund av  flygförbudet.  För att klara en klimatomställning behövs krafttag. I bästa fall är det det som vulkanutbrottet vid Eyjafjallajökull fått oss att förstå.

Tidigare inlägg

Bloggat

  • Svensson om att allt fler flygplatser öppnar igen.
  • Jinge om ökad miljömedvetenhet framöver?
  • R Åkerberg om att förändring är nödvändig och möjlig.

Media ab12 3,  dn12345, ex12svd

Läs även andra bloggares åsikter om  ,  ,  ,  ,  intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
14 years ago

Snart är det här glömt och så rullar allt på sam vanligt igen. Det är vad jag tror.

annarkia
14 years ago
Reply to  Joanna

Några lärdomar borde ju alla kunna dra. Transportsektorn kan ju inte fortsätta att rulla på som nu.

Elisabeth
Elisabeth
14 years ago
Reply to  Joanna

Hej!
Sitter i en taklägenhet i Malmö och ser att fönstrena blir svartare och svartare. Det måste vara vulkanaskan.

Wunder
Wunder
14 years ago

Fel slutsats Annarkia. Slutsatsen är inte att vi skall vara försiktiga med planeten. Slutsatsen är att det spelar ingen roll. Naturen är starkare och sabbar sig själv bäst. En nedfallande jättestenbumling, en vulkan, en jordbävning, en tsunami, en orkan mm, mm … och så var all vår försiktighet onödig.

trackback

[…] Bloggat: Annarkia, Islandsbloggen, Jinge, I media: VG1, 2, SVD1, 2, DN1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om […]

trackback

[…] Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Folkomröstning dn1234 svd1 ex ab1 läs också: k&å annarkia lasse back-nilsson röda-b hampus ilsemarie pamflett kaj zaramis t Etiketter:Folkomröstning, […]

trackback

[…] Läs mer: Effekt, Annarkia, Jinge, I media: SVD1, 2, 3, SDS1, 2, Skanskan1, 2, EX, DN, HD, Läs även andra bloggares åsikter […]

trackback
Flygbolagen äventyrar säkerheten i luften | Dagens Internationalen
14 years ago

[…] Läs mer: Effekt, Annarkia, Jinge, Röda Lund, I media: SVD1, 2, 3, SDS1, 2, Skanskan1, 2, EX, DN, HD, Läs även andra […]