USA ett land i utförsbacke?


USA är ett land i kris. Tryggheten har gått förlorad i takt med den ekonomiska krisen och den amerikanska drömmen krackelerar.

Med en statsskuld som ökar explosionsartat  urholkas välfärden för de fattigaste, de som saknar jobb och försäkringar.  Idag lever 45 miljoner amerikaner under fattigdomsgränsen.USA har blivit ett land där människor gör omvända klassresor när allt fler hamnar i arbetslöshet och tvingas gå från  hus och hem samtidigt som de rikaste fått det allt bättre.

Medianinkomsten har fallit i mer än ett decennium, lönerna för arbetare har pressats neråt.

[…]

De senaste 30 åren har mer än hälften av tillväxten gått till den rikaste procenten, vilket har gett ett påslag på 275 procent efter skatt. (Amerikansk höst, Kent Werne)

Ett kluvet Amerika går till val med en president som lovat guld och gröna skogar.  I det läget riskerar  ett redan lågt valdeltagande att bli ännu lägre. Hur tänker majoriteten av amerikaner idag? De som entusiasmerades av president Obamas” We can” och löfte om förändringar?  Ger de honom en ny chans eller faller valet på den djupt konservative republikanske Romney?

Obamas ambition att   ge alla en sjukförsäkring och  vilja att  stärka  de svagaste är trots allt att föredra framför Romneys stockkonservativa och djupt moralistiska samhällssyn.

Tidigare inlägg:

———————————

Vi känner igen symtomen   i vårt eget land. Sverige håller på att amerikaniseras. Här ökar arbetslösheten och klyftorna vidgas. Skattesänkningar för de som har jobb betalas av de svagaste i samhället. Ser vi inte upp går det lika illa här som på andra sidan Atlanten.

——————————-

Media: AB123456, DN123456, GP12SvD1234567Ekot1 & M Moberg, Jinge, Peter JohanssonAnders Romelsjö, Kent Werne, Pepprat RödGrönt,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anders Romelsjö
11 years ago

Kan instämma att han är att föredra framför Romney – troligen. Peter Wolodarski skriver i DN att ”han är rätt man för USA och världen”, vilket är skrämmande. Wolodarski nämner inget om utrikespolitiken och talar om ekonomisk återhämtning.

Se nedan (och mer på http://jinge.se i morgon)!

De mycket stora ekonomiska skillnaderna, som ökat under senare decennier består.
* Trenden att den 1 % som äger mest också äger en allt större andel av den totala förmögenheten består
* Den höga arbetslösheten består. Den är officielt 8 %, men 15 % om man inkluderar även korttidsarbetslösa som slutat söka och 22 % om även man medtar långtidsarbetslösa.
* Det stora budgetunderskottet ökar
* Den mycket höga kriminaliteten består eller ökar
Under den ekonomiska boomen fram till 2008 fick (=tog) den rikaste 1 % av invånarna i USA 65 % av ökningen av nationalinkomsten. Under den (begränsade) återhämtningen av ekonomin fram till 2010 tog denna 1% 93% av ökningen av nationalekonomin!

trackback

[…] Röda Berget, Annarkia1, Annarkia2,  Den hälsosamme  […]

trackback

[…] ändå inte låta bli och fundera över om inte jorden  blir en farligare plats med Romney vid rodret. Risken är att han skulle ge […]