Ge inte ockupationsmakten fria händer!

En av de frågor som diskuterades under den utrikespolitiska debatten i riksdagen under dagen var erkännandet av en Palestinsk stat.

Uppdatering 21:50 längst ner på sidan

De tre rödgröna partierna har enats om ett gemensamt ställningstagande för ett svenskt erkännande av Palestina som en självständig stat.

  Vi kräver att regeringen klargör att Sverige kommer att rösta för ett palestinskt medlemskap i FN samt påskyndar ett erkännande av staten Palestina.(

(Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) , Brännpunkt, SvD)

Carl Bildt svarade  att ett av de tre kriterierna som krävs för ett erkännande inte uppfylls. Han menade att den palestinska myndigheten inte har kontroll över sitt eget område och hänvisade till de övergrepp och den bostadspolitik som staten Israel bedriver är ett hinder för ett erkännande.  Häpnadsväckande och synnerligen oroande att en svensk utrikesminister ger staten Israel beslutsrätt över när och om  palestinierna ska kunna bilda en egen stat.  Utan en egen stat kommer aldrig palestinierna kunna känna vare sig trygghet eller frihet.  130 stater har redan erkänt Palestina som självständig stat. När FN röstade om ett palestinskt medlemskap i FN-organet Unesco återfanns Sverige bland den lilla grupp som röstade emot.

Kommer Sverige än en gång ställa sig bredvid majoriteten av länder i FN vid en omröstning om en självständig Palestinsk stat i FN och därmed ge ockupationsmakten fria händer att fortsätta övergreppen mot palestinier?

I riksdagen finns nu en majoritet bakom  förslaget om att säga ja till en självständig Palestinsk stat. Alliansen är splittrad i frågan  då  (C)  ställer sig bakom en Palestinsk stat.

Tidigare inlägg

Uppdatering 21:50

Jan Björklund attackerades av bosättare i Hebron . Som tur var skyddades Björklund av Säpo  och israelisk militär. Det skyddet saknar de palestinier som dagligen trakasseras av bosättare i Hebron.

 

Media: svd1, svt sr12, dn1 ex ab1

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments