Kommer regeringen att svika än en gång?

 I går upptogs Palestina som fullvärdig medlem i Unesco, FN:s organ för utbildning, forskning och kulturfrågor. Sverige återfanns bland den lilla grupp av länder som röstade emot.

Sverige ställer sig med sin nej röst vid sidan av inte bara majoriteten av FN:s medlemsländer utan också vid sidan av EU.. EU-länder som Frankrike, Spanien, Belgien, Finland, Luxemburg, Österrike, Irland, Island, Slovenien och Malta  röstade ja. Detsamma gjorde vårt grannland    Norge.   Storbritannien, Italien och Danmark valde att inte rösta emot utan  utan avstod.

Motiveringen är totalt obegriplig och skymmer det faktum att palestinierna behöver allt stöd för att en tvåstatslösning och en självständig Palestinsk stat ska bli möjlig.

Vår röstning om dagens resolutionsutkast har att göra med dess tidpunkt, inte dess innehåll. Det bör ses i perspektivet av hur angeläget vi anser det vara att nå en tvåstatslösning inom den tidsram som fastslagits av Kvartetten. Den föregriper inte på något sätt Sveriges ställningstagande om frågan om Palestinas status tas upp i FN:s generalförsamling”, lyder förklaringen. (DN)

Ett svårbegripligt och  pinsamt beslut för Sverige. Sverige som en gång gjorde sig känd för att stå på de förtrycktas sida runt om i världen använder sin röst i FN för att hindra palestinierna att ta plats i Unesco. Ett FN-organ som har som yttersta mål att arbeta för fred.

Jag blir inte klok på motiveringen och beslutet att rösta nej.  Är det en eftergift till folkpartiet  där Birgitta Olsson tydligt markerat att Sverige inte ska/bör erkänna Palestina som självständig stat. Om moderaterna nu vill leva upp till den omtalade skrivningen i sitt idéprogram borde de ställa sig bakom palestinierna.

CITAT ur moderaternas nya id`program:

Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande.

Den 11 november ska säkerhetsrådet ta ställning till om Palestina ska upptas i FN-gemenskapen som en självständig stat. USA har redan sagt att de avser att använda sitt veto mot förslaget varför frågan kommer att hänvisas till generalförsamlingen.

I bästa fall kan motiveringen till  gårdagens beslut tydas som om att Sverige avser att stödja palestiniernas sak i generalförsamlingen. Skam vore väl annars.

Faktum kvarstår . Sverige var  en av 14 medlemsstater i FN som röstade emot Palestinas medlemskap i Unesco.  Nu får den svenska regeringen stå där i skamvrån med dumstruten på.

Bloggat: Röda Malmö. Jinge, Bjereld, USA-bloggen

Medias: ab, dn, exsr ,svd

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Jerry
12 years ago

Ett svårbegripligt och pinsamt beslut att Unesco godkände på måndagen den inte än existerande staten Palestinas ansökan om medlemskap.

Bert Hoflund
Bert Hoflund
12 years ago

Ett annat märkligt handlande från Sverige i FN som inte har rapporterats. I generalförsamlingens årliga fördömande av handelsembargot mot Kuba AVSTÅR Sverige från att rösta.

”Like last year, just two nations — the United States and Israel — voted against the resolution sponsored by Cuba; three nations — Palau, Marshall Islands and Micronesia — abstained. Sweden and Libya did not vote.”

Försov ambassadören sig eller ingår det in en ny liberal linje?

Källa:
http://www.cubastandard.com/2011/10/25/un-votes-down-u-s-cuba-sanctions-for-the-20th-time/

LasseM
LasseM
12 years ago

Mycket kan man beskylla moderaterna för. Men ”Drivande i kampen för rättvisa och apartheid står det bl a.”, som Annarkia skriver, har de nog inte påstått.