En lärarlegitimation som fallerar?

Myndighetsutövning läggs ut på entreprenad. Kvalitetssäkringen av läraryrket läggs i händerna på oerfarna handläggare på ett bemanningsföretag. Nu ifrågasätts rättssäkerheten i den hanteringen av lärare . Nu kommer  även hanteringen att KUanmälas av miljöpartiet. Mette Fjelkner , ordförande i LR kräver rättning i ledet:

Skolverket måste garantera att besluten om lärarlegitimation följer de strikta regler för myndighetsutövning som lagen föreskriver. Annars riskerar legitimiteten för hela lärarlegitimationen att skadas.

Med fötterna i skolans värld i många år kan jag inte annat än beklaga vad som nu sker. Lärarlegitimationen är i sig efterlängtad men vem hade kunnat ana att skolminister Jan Björklund skulle göra tummen upp till ett hantering  som kan äventyra rättssäkerheten hos en hel yrkeskår.

Redan i går skrev jag om detta men kunde då inte föreställa mig att det var så här illa. Det har redan visat sig att lärare getts behörighet i i ämnen de varken undervisat eller utbildat sig för.

I går kunde DN avslöja att Skolverket ingått ett avtal som innebär att det är personal på bemanningsföretaget Proffice som i princip beslutar om lärarlegitimationerna. Flera lärare har därefter hört av sig.  En av dem har getts behörighet i hela 14 ämnen – flera av dem helt felaktig(DN)

Skolministern   ruskar på huvudet mot kritiken att anlita ett bemanningsföretag för att pröva akademiska och pedagogiska meriter.

Lena Marcusson, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är kritisk till upplägget, som hon anser ligger i en gråzon. Myndighetsutövning får inte utövas av företag, men Skolverket har kringgått bestämmelsen genom att ingå avtal med enskilda anställda på Proffice. (AB)

Om inte lagen om lärarlegitimation ska riskera att  omvandla tidigare utfärdade behörighetsregler för lärare till pompösa yrkesdiplom utan innehåll måste Jan Björklund sätta ned foten och tänka om.

Samtidigt presenterar Jan Björklund ett förslag om en ny myndighet som ska granska högskolorna.  Det är inget fel på granskning men förutsätter att granskarna har kompetens. Vem vet det blir kanske ett bemanningsföretag som till sist får uppgiften att granska granskarna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , & Nemokrati &  Fyra Nyanser rött

 

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments