Ohelig allians bakom muckracking.

Håkan Juholt nyss hemkommen efter en längre semester är på nytt på allas läppar. En rubrikernas mästare om man får tro de spaltkilometer som skrivits under det senaste dygnet i svensk media och i bloggosfären.

Något liknande är svårt att hitta. Vad jag inte förstår eller snarare gör mig misstänksam är att vare sig budskapet i talet Håkan Juholt höll i på kongressen i Sälen eller skillnaden mellan regeringen och socialdemokraternas syn på försvars – och säkerhetspolitik får något radutrymme i media.Istället koncentreras allt på Håkan Juholts fadäs med att beskylla regeringen för att ha gjort upp med SD när det gäller försvarspolitiken.

I Aftonbladet ger Anders Lindberg idag på ledarsidan credit åt Håkan Juholt då han i Sälen pekade på vad som är ett reellt hot mot stabiliteten inte bara i Europa utan också i vårt eget land

Istället utmanade han den delvis något konservativa församlingen med att tala om social nedrustning och ökade klyftor i Sverige och Europa som säkerhetspolitiska hot.

Naturligtvis måste Håkan Juholt tåla mediegranskning. En annan sak är att bevakningen av Håkan Juholts göranden och låtanden nästan uteslutande tolkas negativt. Rubriksättningen på artiklarna saknar ofta substans. När Håkan Juholt förklarar varför han har en annan syn på Urban Ahlin än Lena Sommestadt blir rubriken i Expressen:

-” Juholt i bråk med s-kvinnor. Slår tillbaka mot Sommestadt.”

Jämför den rubriken med Svenska Dagbladets:

-”Ahlin vald trots protester”

Dagens Nyheter sätter en rubrik som ska få oss att tro att alla S-kvinnor var kritiska medan artikeln nämner Lena Sommestadt

Ahlin valdes trots S-kvinnornas nej(med stora bokstäver och därunder )-riksdagsgruppen tog beslut

När S-ledaren möblerar om runt sin egen person skrivs det om svarta listor. Några journalister tycks dessutom bedriva en personlig vendetta mot socialdemokraternas partiledare. Som gamar vaktar de för att gripa klorna i sitt byte.

Det minsta man kan säga är att svensk media knappast är förtjusta i socialdemokraternas partiledare eller snarare den politik han företräder. Kanske inte så konstigt med tanke på att moderaterna är största partiet bland samhällsjournalisterna.

Det skulle var intressant om en PR-expert utrustades med rödpenna och fick i uppdrag att markera de artiklar som är planterade av PR-folk. Det skulle bli mycket rött. Eller är det alltför konspiratoriskt tänkt att misstänka att skriverierna runt Håkan Juholt verkar vara iscensatta av en ohelig allians med syfte att skadeskjuta honom?

Media: ab1234, ex1234,svd1 ,dn12 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

15 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Ja, detta kan inte kallas för journalistik längre, det är någonting annat men Politik handlar det inte mycket om. Vilken sorglig s.k Journalistkår vi har!

En intressant programpunkt i Skavlan om den Tyska och den Svenska Median som Anna Hövenmark har på sin Plogg:

””Såg på Skavlan i fredags och där sa Horace Engdahl att Tyskland är som ”ett Sverige för vuxna.” Han menade att de två samhällena är väldigt lika men att det naturligtvis finns skillnader och en av dessa var dagstidningarna. Han sa att de tyska tidningarna vänder sig till vuxna människor medan de svenska verkar vända sig till de inte särskilt vuxna. En tidning i Tyskland har inte glada färgbilder och de skriver långa och intressanta artiklar och inte en rätt harmlös sammanfattning som det görs i de svenska. Han menade också att de tyska tidningarna har större tilltro till sina läsares begåvning.””

Joanna
Joanna
12 years ago

Reinfeldt skönmålar svensk ekonomi – får rött ljus i SvD:s faktakoll
http://www.svd.se/naringsliv/rott-ljus-for-fredrik-reinfeldt_6775033.svd.
Blir det några rubriker av samma kaliber som mot Juholt? Kommer någon tidning att granska makten någon gång?

Zac
Zac
12 years ago

Jag har faktiskt i princip hånskrattat några gånger när det bara blivit för mycket, en känsla av overklighet och att någon fnissande manusförfattare ur den ironiska generationen skulle hittas skrattandes i kulisserna, men som ett par bedrövade s-bloggare uttrycker så är det faktiskt inte roligt längre.

Denna Golgatavandring av misslyckanden, pudlar och politisk kramp får förhoppningsvis nu ett snart slut och (s) kan börja bygga nytt. För det behövs. Vi har en mätt regering likt en fet och belåten katt som bara ligger och spinner i solskenet; utan idéer, utan ifrågasättande och eld från oppositionen och media. Media trollbundna av Juholt som i allas åsyn är upptagen med att först sätta eld på sig själv och sedan bortförklara det dagen efter. Det fungerar inte längre, det är faktiskt ett nationellt, demokratiskt problem att Juholt är oförmögen att prata politik utan grodor som hoppar ur munnen på honom. Det förlamar hela det politiska samtalet och gudarna skall veta att det i höst varit öppet mål gång på gång vad gäller ex Carema-affären.

Pratet om konspirationer och högermedias sammansvärjning är så oerhört improduktivt och slår så fel. Googla hans tid som ordförande kronologiskt och häpna över hur en ensam människa kan sätta krokben på sig själv så frekvent och förlama den outstanding största politiska rörelsen. För övrigt är den enda ”affär” jag tycker är överdriven var den om hans bedrägeridömda och -straffade sambo. Resten av affärerna serverade han faktiskt till journalisterna på silverfat. Är det en konspiration så är Juholt snarast en av upphovsmännen…

Anonym
Anonym
12 years ago

I samma ögonblick som Juholt börjar agera politiskt minskar medias möjlighet till att slänga skit okontrollerat, det har han gjort i och med att deklarera partiets ståndpunkt till EU-pakten, ett klockrent förstadrag. Nu tarvas att Håkan snabbt som f-n slår i några spikar till i rask följd och markerar var skåpet ska stå, förslagsvis skulle arbetsmarknads- och energipolitiken kunna vara lämpliga områden att som uppvärmning befästa partiets position inom.

Den interna backstabbingen får han försöka hantera löpande allteftersom det klarnar vilka som konspirerar internt, det bör finnas gott om friskt blod att fylla på med underifrån i rörelsen. Prio ett måste vara att börja sätta den politiska dagordningen och föra en kraftfull oppositionspolitik.

Hans Bergqvist
Hans Bergqvist
12 years ago

Den 3:e statsmakten är förvisso en mer eller mindre demokratisk aktör.Man behöver inte ha förstorningsglas för att upptäcka långa devota hyllningsartiklar till den ”store ledaren” och hans adjutant.Den ”store ledaren” är fridlyst och agerar inom en ”skyddad verkstad”,det Borgerliga pressmonopolet granskar inte makten de ägnar sig åt att kritisera oppositionen och dess företrädare.En agenda som naturligtvis har sitt syfte,speciellt uppbyggligt är det inte.
Sådan är tidsandan.

trackback

[…] sista partiledardebatt?, Staffan Lindström om bra riktning men fel kaliber på Stora Kanonen, Annarkia om en ohelig allians, Maria Hagbom om att S vill helt enkelt inte vara med, fler blogginlägg […]

kalebass
12 years ago

Massmedia suger i vanlig ordning ut så mycket som finns, så länge det säljer.
Jag tror ”folk” egentligen är ganska så trötta på det vid det här laget. Men, tyvärr, eftersom Juholt späder på med nytt virke så bygger pressen vidare. Man kan fråga; var/vilka är hans rådgivare? Tyvärr har ju Zac rätt i mycket! Men, journalistkåren ger jag inte mycket för.

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago

Det är bara att konstatera att Media har tagit på sig rollen som Språkrör för Borgarna!
Det måste ju de allra flesta vid det här laget förstå, som läser och lyssnar på Svensk Media, något annat vore häpnadsväckande!?

Annarkia
Annarkia
12 years ago
Reply to  T Lindholm

I går kväll visade Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet var skåpet ska stå om han får råda. Juholt ska bort och så länge Juholt sitter kvar är det fritt fram att fortsätta på den inslagna vägen.
http://www.second-opinion.se/so/view/2337
Det fick Paul Ronge, att skicka följande tweet på Twitter:
RT @paulronge: Det här är rent fördjävligt. Varken chefredaktörer eller ledarskribenter ska avsätta Juholt. Frågan ägs av S ensamt: http://t.co/OS2pjUot

T Lindholm
T Lindholm
12 years ago
Reply to  Annarkia

Jag tycker att Jan Helin ska ta och lugna ner sig lite och ”landa” och hålla sig till det som han är utsedd till, nämligen chefredaktör, och bara det…!

Anton
Anton
12 years ago
Reply to  T Lindholm

Enligt Göran Greider har media lynchat Håkan Juholt …
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14233172.ab

trackback

[…] uppätet sedan länge.  Alliansfritt Sverige – Reinfeldts osanningar i partiledardebatten.  Annarkia – Ohelig allians bakom muckracking.  Claes Krantz – Reinfeldts rövare – fick […]

kalebass
12 years ago

Har någon sett framsidan på Aftonbladet idag?
Silvia, Messi, ”Kaptenen”, Juholt och Marcos.. inget annat, BARA sensationsmakeri! Är detta journalistik överhuvud taget? Bedrövligt. ”Sveriges största tidning: 2,5 miljoner läsare varje dag”… Där har vi svaret! Folk har alltid gillat offentliga avrättningar!