Ohelig allians bakom muckracking.

Håkan Juholt nyss hemkommen efter en längre semester är på nytt på allas läppar. En rubrikernas mästare om man får tro de spaltkilometer som skrivits under det senaste dygnet i svensk media och i bloggosfären.

Något liknande är svårt att hitta. Vad jag inte förstår eller snarare gör mig misstänksam är att vare sig budskapet i talet Håkan Juholt höll i på kongressen i Sälen eller skillnaden mellan regeringen och socialdemokraternas syn på försvars – och säkerhetspolitik får något radutrymme i media.Istället koncentreras allt på Håkan Juholts fadäs med att beskylla regeringen för att ha gjort upp med SD när det gäller försvarspolitiken.

I Aftonbladet ger Anders Lindberg idag på ledarsidan credit åt Håkan Juholt då han i Sälen pekade på vad som är ett reellt hot mot stabiliteten inte bara i Europa utan också i vårt eget land

Istället utmanade han den delvis något konservativa församlingen med att tala om social nedrustning och ökade klyftor i Sverige och Europa som säkerhetspolitiska hot.

Naturligtvis måste Håkan Juholt tåla mediegranskning. En annan sak är att bevakningen av Håkan Juholts göranden och låtanden nästan uteslutande tolkas negativt. Rubriksättningen på artiklarna saknar ofta substans. När Håkan Juholt förklarar varför han har en annan syn på Urban Ahlin än Lena Sommestadt blir rubriken i Expressen:

-” Juholt i bråk med s-kvinnor. Slår tillbaka mot Sommestadt.”

Jämför den rubriken med Svenska Dagbladets:

-”Ahlin vald trots protester”

Dagens Nyheter sätter en rubrik som ska få oss att tro att alla S-kvinnor var kritiska medan artikeln nämner Lena Sommestadt

Ahlin valdes trots S-kvinnornas nej(med stora bokstäver och därunder )-riksdagsgruppen tog beslut

När S-ledaren möblerar om runt sin egen person skrivs det om svarta listor. Några journalister tycks dessutom bedriva en personlig vendetta mot socialdemokraternas partiledare. Som gamar vaktar de för att gripa klorna i sitt byte.

Det minsta man kan säga är att svensk media knappast är förtjusta i socialdemokraternas partiledare eller snarare den politik han företräder. Kanske inte så konstigt med tanke på att moderaterna är största partiet bland samhällsjournalisterna.

Det skulle var intressant om en PR-expert utrustades med rödpenna och fick i uppdrag att markera de artiklar som är planterade av PR-folk. Det skulle bli mycket rött. Eller är det alltför konspiratoriskt tänkt att misstänka att skriverierna runt Håkan Juholt verkar vara iscensatta av en ohelig allians med syfte att skadeskjuta honom?

Media: ab1234, ex1234,svd1 ,dn12 3

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

  15 comments for “Ohelig allians bakom muckracking.

Comments are closed.