Dimridåer, lögn och förbannad dikt i repris..


Nu har väl PR-snillet i moderaterna  Schlingmann ändå tagit sig vatten över huvudet. Nu gör de det igen. Gör om historien och sätter etikett moderat på den svenska välfärdsmodellen.

Först ut var Sofia Arkelsten, moderaternas partisekreterare, som påstod att  det var moderaterna som kämpade fram den allmänna rösträtten och dessutom tog kamp mot apartheidregimen i Sydafrika. Varje grundskoleelev som följt med på samhälls-  och historielektionerna vet att  så inte var fallet .

Nu gör de det igen, upprepar  vad de gjorde i Davos.  Försöker ta äran åt sig att vara gudfader till den svenska välfärdsmodellen.  Hur de ska dölja att moderaterna sa nej till varje ny reform för att förbättra välfärden förstår i alla fall inte jag.

Idag hyllar Reinfeldt den välfärdsstat som gjort människor oberoende av välgörenhet och  familjen.  En modell som han i egenskap av statsminister gjort sitt yttersta för att montera ned.   Försäkringar som skulle ge trygghet har istället blivit en källa till otrygghet och rättslöshet.

Hur ska Reinfeldt  förklara,  för svårt sjuka som utförsäkrats och  arbetslösa som fått kraftigt sänkt arbetslöshetsunderstöd och tvingats till välgörenhetsorganisationer för att få vardagen att gå ihop,  att de   gjorts fria?  Vi har en statsminister som far med osanning. Det är knappast att ta ansvar.

Förra året var Fredrik Reinfeldt  mer sanningsenlig då han la korten på bordet och sa att vi inte längre kan förlita oss på att socialförsäkringarna ger trygghet när de behövs utan att vi istället måste vänja oss vid att vända oss  till anhöriga eller som han uttryckte det ”andra trygghetssystem” dvs välgörenhet och försörjningsstöd. När den generella välfärden styckas sönder    skjuts den personliga friheten i sank och vi blir istället beroende av hjälpsamma släktingar om vi nu har några och välgörenhetsorganisationer om vi har oturen att drabbas av svår sjukdom eller mister vårt jobb.

Lena Sommestad pekar på att Reinfeldts hyllning av välfärdsstaten inte handlar om den generella välfärd som avser att ge trygghet åt alla när olyckan är framme.

Problemet  är att Moderaterna godtyckligt väljer de aspekter av välfärdsstaten som passar deras egna nyliberala värderingar. Moderaterna talar inte gärna om att kärnan i den nordiska samhällsmodellen är ekonomisk jämlikhet. Den nordiska modellen bygger i själva verket på en idé  som står i skarp kontrast till Moderaternas tilltro till egenintresset och marknadskrafternas företräde framför demokratin; idén att det är sociala investeringar, generösa trygghetssystem och full sysselsättning som skapar långsiktigt välstånd och en hållbar samhällsutveckling.

Får Reinfeldt bestämma ska vi dessutom jobba ända fram tills vi stupar.  Han vill plantera tanken på en kraftig höjning av pensionsåldern. Detta trots att svenskar jobbar längre än andra i EU. Vad annat har vi att vänta från en statsminister som företräder ett parti som historiskt alltid sagt nej till varje välfärdsreform.

Bloggat: Ilse-Mari, Helena Ericson, Jinge,    M Moberg, Peter Högberg, Peter Andersson, 

Media: Dagens Arena, Svd1,2,3,4,   DN1,2,3,AB1,2,3,4, SVT 1, 2, 3, Tv4, Ex1,2, LO-tidningen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Per-Anders
12 years ago

Fast det är bra att Reinfeldt ibland visar högerns rätta ansikte. Det här med pension vid 75 år har väckt starka känslor hos många. Förhoppningsvis börjar folk nu förstå vilken regering de röstat fram.

Joanna
Joanna
12 years ago

Det finns mer pengar än någonsin tidigare i Sverige. Vi borde ha råd med både bibehållen och t om sänkt pensionsålder om resiutswrna fördelades mer rättvist.

trackback

[…] it Andra om: Dagens bild, Borg, Reinfeldt, Moderaterna, Occupy Stockholm, Räntan, Politik dn1234 svt sr1 svd123 ab12 e24b Läs annarkia […]