När ska Reinfeldt se verkligheten i vitögat?

Inför moderaternas partistämma har Svenska dagbladet en artikelserie om alliansens  fem år . En intervju med Reinfeldt plus en porträttbild som täcker en hel sida finns i dagens tidning.

Han förminskar den kritik som riktats mot nedrustningen av välfärden genom att etikettera den som en känsla. En känsla som han bemöter med att påstå att

Det har varit nödvändigt att strama upp systemen, menar han.

– Vi kan inte ha stora grupper av arbetsföra människor som vi skattefinansierar ersättning för.

Vad Reinfeldt glömmer och journalisten tydligen inte känner till alt. vill kännas vid  är att socialförsäkringarna går med stora överskott. Sjukpenningen alstrar inga kostnader för staten .Tvärtemot  tjänar statskassan miljarder på försäkringarna – varje år. Bara sjukförsäkringen beräknas alstra ett överskott på 63 miljarder 2010-2014. De pengarna har lyfts bort från de som är sjuka för att istället finansiera annan verksamhet. Ingen kan ha missat de skattesänkningar som regeringen kallat jobbskatteavdrag. Borde inte den överföringen kallas vid sitt rätta namn?

Frihet är vårt mål sa Reinfeldt på moderaternas partistämma i Örebro idag. Vad Reinfeldt inte inser är att den frihet som ges på andras bekostnad är ingen frihet värd namnet. På M-stämman sa Reinfeldt :

Vi tror på jämlikhet och rättvisa och har rejäla skyddsnät, sade Reinfeldt.

Hur kommer det sig då att klyftorna ökat under alliansens regeringsinnehav, sjuka har utförsäkrats och arbetslöshetsersättningen  vingklippts?    Personligen mår jag direkt illa när jag läser att Reinfeldt menar att de som ställs utanför systemet och saknar arbetslöshetskassa alltid klarar sig på något sätt. Han säger

Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor. Men den här situationen är inte ny med oss.

Han blundar helt för att den generella välfärden  monteras ned, barnfattigdomen ökat och människor som mist sitt arbete tvingas till kyrkans välgörenhet för att få livets nödtorft att fungera.

Reinfeldts retorik har förfinats men bakom de fina orden finns fortfarande den grundsyn som han gav tillkänna i boken” Det sovande folket!”:

– Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.

Bloggat: Sebastian, Ilsemarie, HumanLabRat

Media; svd1,2 3, 4,  5dn1, 2, 3, 4, 5,  67, ab1 2, 3, 4, 5, svt1,  2, gp,2ex1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

12 comments for “När ska Reinfeldt se verkligheten i vitögat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.