Instängda djur som ska räddas eller finns de där enkom för vår skull?
Sommaren vill sig inte riktigt i år. Det ger utrymme för aktiviteter som annars inte hinns med. I går var vi iväg till Nordens Ark som ligger bredvid Åbyfjorden. Utrustad med kamera och stativ gick vi runt i timmar. Jag fastnade inte oväntat vid varghägnet .
Vid entrén kan man läsa att Nordens Ark är en ideell stiftelse som arbetar med att rädda utrotningshotade djur. Här finns ett 100-tal olika arter bla amurleopard och snöleopard. Parken är välskött och välbesökt men djurens yta är alldeles för trångt tilltagna. Större hägn skulle väl inte locka turister då djuren skulle gömma sig för våra nyfikna blickar.
Besöket var mitt första trots att vi i många år bott i närheten av djurparken, Nu förstår jag varför. Visst gick jag som alla andra besökare runt och fotade och lät mig fascineras av pandor, ugglor, vargar, tigrar och vargar men mot slutet alltmer med en klump i magen. Jag ogillar starkt att man låser in djur för vår skull. Den känslan bekräftades en artikel i Sydsvenskan. Titta på bilderna.
I djurparken lever varelser som skulle vara någon helt annanstans om de kunde välja. Fotografen Julia Lindemalm har besökt nio djurparker i fyra länder.( Sydsvenskan)
Så illa ser det inte ut på Nordens Ark.
Pandan såg iofs ut att ha tråkigt. Efter att klättrat ned efter trädstammen satte den sig och fastnade i den här positionen som i trans en lång stund. Han kanske längtade efter fru Panda som flyttats till ett lugnare ställe med deras nyfödda ungar. Ytan var som ett större vardagsrum men högre i tak
Slagugglan satt instängd på en yta liknande pandans. Högt däruppe alldeles under gallret satt den och blickade ner på oss och såg så vädjande ut. Har svårt att tänka mig att en så stor få¨gel kan trivas på ett så litet utrymme.
Amurleoparden missade jag så när. Den smög omkring i hägnet så tyst och smidigt och gömde sig skickligt när den gick fram. Honan har precis fött en liten leopardunge, något som ska vara sällsynt att de gör i fångenskap. Hon och ungen fanns på annan plats utan insyn för besökare. Honornas revir är 15 och hanarnas 30 km2. Här satt hanen i på samma yta som pandans.
Visst hade vi en fantastiskt fin dag. Frågan är hur djuren ser på sin tillvaro?
Fler bilder lägger jag HÄR .
Vargarna och katten visar jag bilder på i annat inlägg.
Media: ab, gp Svd dn
Foto: annarkia
Läs även andra bloggares åsikter om nordens ark, djurpark, djur i fångenskap, panda, slaguggla, amurleopard, djur, moral, etik
[…] Panda,homo sapiens, slaguggla, varg. Fler bilder och text HÄR. […]
Fin anläggning och mäktigt när vargflocken kom lunkande. Håller med det tveksamma i att ha vilda djur i små hägn. Kanske kan forskningen vid Nordens Ark bidra till att hejda utrotningen av ex. Amurtigern.
Lägger in bilder på vårt möte med vargarna när tid ges.
[…] besökte vi Nordens Ark och jag fastnade som väntat intill varghägnet. Vi stod länge och kikade in i skogen när […]
[…] Djurparker har aldrig lockat. Djur ska vara ute i det fria. Trots den grundmurade inställningen tog Nordens Ark mig med storm. […]