Gravar som synliga spår från människor som levde under järnåldern.
Nedre gravfältet i Vrångstad består av 25 gravhögar , 2 stensättningar och 2 resta stenar från äldre järnåldern ca 500fKr-1050 eKr.
Längs stigen genom skogen upp till den övre delen ligger flera små högar. Där uppe är det oerhört vackert med utsikt långt över .
Där finns ca 60 högar och 10 stenar. Högarna var vanliga gravformer under järnåldern men vad stenarna symboliserar finns delade meningar om. Offeraltare eller minnesmärken på gravar? Det kan också vara så att stenarna markerade revir och ett sätt att visa att marken var upptagen
Det nedre gravfältet är urgrävt men inte det övre. Vad som finn i den stora gravhögen kittlar min fantasi. Gravgåvorna varierade beroende på om det är en man eller kvinna som ligger där , hur gamla de var när de dog och vilken status de hade i gruppen? Och så den där fåniga känslan att det kan vara några av mina förfäder som begravts här.
Vrångstad ligger i Norra Bohuslän inte långt ifrån vårt hus på kusten.
Här finns för den som är intresserad många fornlämningar från brons-och järnåldern. Vitlyckes hällristningar strax söder om Tanumshede finns på FN:s världsarvslista.
Foto: annarkia
Tidigare inlägg
Bloggat: Jinges bilderblogg.se
Läs även andra bloggares åsikter om Vrångstad, fornlämningar, stensättning, gravhög, gravfält, Bohuslän, dagens bild
[…] på bra bloggar med bilder: annarkia, fotolasse, tomasrj, jinge […]
[…] Fler bilder från tidigare besök finns HÄR och HÄR. […]