USA förlorade freden. Irak 10 år efter …

10 år efter den USA-ledda  av Irak ställer världen sig frågan. Till vilken nytta?

iraqNågra  massförstörelsevapen hittades inte men  brittiska och amerikanska oljebolag fick dela på Iraks oljekällor. Visst störtades en diktator men istället för demokrati kastades landet ut i inbördes strider och miljontals tvingades på flykt. Kriget lämnade efter sig  en förstörd infrastruktur, kaos och ett veritabelt helvete för invånarna med 10 års  anarki. Antalet civila offer  är svåra att uppskatta  .

I den medicinska tid­skriften The Lancet uppger antalet döda civila till minst 116 000. Medan andra hävdar att det skulle kunna röra sig om så många som runt en miljon.(AB)

Hans Blixt , IAEA:s tidigare generaldirektör och chef för FN:s vapeninspektioner i Irak skräder inte orden utan menar att

Kriget i Irak var ett fruktansvärt misstag.(AB)

Trots kritik från FN:s flykting­organ UNHCR och Amnesty International utvisas irakier till ett ovisst öde. Carl Bidt ordnade med hälp av irakiska staten ett återvändaravtal där en stat som aldrig fungerat ska garantera återvändarnas liv

Tänk vad världen kunde ha sett annorlunda ut om George W Bush reagerat som Jens Stoltenberg, Norges statsminister gjorde efter massmorden på Utöya och bombattacken i Oslo.

”Vårt svar på våldet är mer demokrati och mer öppenhet, vårt svar på ondska är mer vänskap och vårt svar på hatet är mer kärlek.”

Istället blev 9/11   startskottet på ett krig mot terrorism med dunkla avsikter. Irak, Afghanistan, pipelines och olja. Guantanamo och Abu Ghraib. Bomber över civila och fängslande utan rättegång. Terroristnoja och islamofobi och en fundamentalism som gavs näring.

Vad kommer världen att minnas när det gått ytterligare några decennier?

Lästips:

Mer att läsa: AB1, SvD1 2 ,DN1,2,3,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] tankar, Annarkia, Norah4you’s Weblog, Röda Berget, Röda Malmö, Staffan Danielsson, Jens […]