Är en annan värld möjlig?

Idag 10 år efter 9/11 den dag då World Trade Center rasade samman efter  en terrorattack som tidigare aldrig skådats.  En dag  som etsats sig fast och som lämnat spår .

På eftermiddagen den 9 september för tio år sedan lämnade jag ett sammanträde för tidigt och hörde på vägen ut en radioröst som upphetsat rapporterade . Det var då jag fick beskedet att ett plan  kraschat rakt in i Pentagon och att WCT gått samma öde tillmötes. Jag minns hur jag vände på klacken och stegade rakt in till min chef. Hans son var vid det tillfället på besök i Pentagon och där satt han tryggt bakom sitt stora skrivbord helt ovetande.  En dramatisk start på en eftermiddag många med mig inte glömmer. En mardröm för de som fastnade i tornet och alla de som den dagen miste   en vän eller nära anhöriga.

Jag minns också ansiktsuttrycket  hos en av mina elever då vi dagen efter talade om vad som hänt. En  muslimsk tjej  som öppet visade sin rädsla . Såg hon redan då vad som skulle hända?  Att 9/11 skulle bli startskottet på den jakt på terrorister där så många  oskyldiga drabbades  och att hon inte kunde vara säker på att drabbas av den  islamofobi som kom att sprida sig som en löpeld?

Tänk vad världen kunde ha sett annorlunda ut om George W Bush reagerat som Jens Stoltenberg, Norges statsminister gjorde efter massmorden på Utöya och bombattacken i Oslo.

”Vårt svar på våldet är mer demokrati och mer öppenhet, vårt svar på ondska är mer vänskap och vårt svar på hatet är mer kärlek.”

Istället blev 9/11   startskottet på ett krig mot terrorism med dunkla avsikter. Irak, Afghanistan, pipelines och olja. Guantanamo och Abu Ghraib. Bomber över civila och fängslande utan rättegång. Terroristnoja och islamofobi och en fundamentalism som gavs näring.

Vad kommer världen att minnas när det gått ytterligare några decennier?

Media: SVD1 2345, DN123, Svt1234, SR, GP12345HD123AB12345678,  Ekot123

Lästips: Altruist,  Overkill i media och glömda massaker

Fler som bloggat: HögbergWesterholmJinge, Scaber Nestor, Svensson, M Moberg.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Usama bin Laden, 9/11, al-Qaida, Jihad, Islam ab1 ex1 dn12 svd1 gp svt ekot1 Läs gärna: annarkia, 1, fridholm, ilsemarie, johannes, starow, runor, varghjärta, k&å, 1, […]