Samhällets vinst måste gå före …

Politiker lyssnar inte på forskarna. Sveriges skolsystem är det mest extrema i världen. Ingenstans finns ett skolsystem som är så marknadsanpassat som det svenska. Internationell expertis varnar för den valfrihet som blivit ägarnas frihet att etablera sig var de vill. Bär det sig inte läggs skolor ner och eleverna lämnas åt sitt öde.

Internationell expertis varnar nu för faror med full valfrihet i det svenska skolsystemet.(SR)

->Här finns hela programmet i Vetandets Värld om Sveriges extrema skolmarknad

Unga människors framtid används som spelbricka av vinstmaximerande riskkapitalbolag.Precis som äldre människors väl och ve gör det i bolag som Carema. I media hörs så gott som bara de som förspråkar vinst i välfärden och att använda skattepengar för egen räknings skull. Detta trots att en massiv opinion vill det motsatta:

Endast 8 procent av svenskarna är för helt fria vinstuttag i välfärden. 2 procent är osäkra. Resten, det vill säga 90 %, vill antingen förbjuda, begränsa eller återinvestera de vinster privata företag gör av skattemedel avsatta för vård, skola och omsorg.(Novus)

Efter påsk har socialdemokraterna partikongress. Redan nu pågår försök för att tysta den opinion inom (S) som är emot vinst i välfärden. Gruppledare Mikal Damberg uppges enligt Aftonbladet ha fått i uppdrag att övertala ombuden på kongressen att följa partiledningen:

De uppmanas att besinna sig och ta ansvar för valet nästa år, säger en S-källa.

Stefan Löfven har fört fram idén om begränsningar av vinsten i välfäden. Är man intresserad av att se vilka följder det kan få är det bara att gå till Norge. Där hittade ägarna snabbt nya vägar när vinsten begränsades för förskolans ägare. Skyhöga löner, astronomiska arvoden är några exempel på hur de kringått reglerna.

Tror ledningen inom (S) på fullt allvar att man vinner val på att lägga sig så när moderaternas politk som möjlig och samtidigt fjärma sig från en stark opinion mot vinst i välfärden?

Det är hoppfullt att det finns krafter som försöker skapa en motvikt till de mäktiga intressenter, de vinstdrivna företagarna och deras lobbyister som lagt beslag på debatten. Vinster i välfärden är en fråga om makt:makten över den generella välfärden.

Lästips: 90 procent vill ha samhällsvinst

Media:AB1234, Arbetarbladet,LO, (V),SvD,Skanskan, DN1234

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kent Karlsson
Kent Karlsson
11 years ago

Vore ju en antiklimax om (M)alliansen ”snodde” de här frågan för S och gjorde en 180 graders sväng, då 90% av Sveriges befolkning är emot vinster i privata välfärdsföretag, och att DE gick till val på att kraftigt minska vinstuttagsmöjlighterna!
Det är definitivt ingen omöjlighet, för Reinfeldt har ett mål och ett mål allena och det är att vinna ett tredje val och för det är han säkert beredd att gå emot sin egen ideologi!
Och allvarligt talat tror jag att Alliansen kan vinna ett val till, trots alla de avigsidorna av deras politik som har visat sig, om de svängde i den här frågan!
Den möjligheten skrämmer mig!

Jag begriper mig inte på hur partiledningen i S resonerar i den här frågan! Opinionsmässigt har de ju ett guldläge då en sådan övervägande majoritet som 90% av HELA Sveriges är emot vinstuttag!
Stämmer det som skrivs i den artikeln så är ju demokratin inom S död om kongressdeltagarna skall ”tystas” och förmås att inte ifrågasätta partiledningens linje i frågan!

Inte konstigt att människor vänder sig till ytterlighetspartier, även att det partiet jag tänker på är ett parti på den yttersta högerkanten och definitivt inte är ett parti för arbetarklassen, snarare tvärtom!
Men vad skall människor göra när det partiet som tidigare stod upp för värderingar många av Sveriges befolkning kunde dela nu sviker och hela tiden förhåller sig till Alliansens politik och inte vågar driva den politik jag tror många efterfrågar!

Partiledningens uppgift, i vilket parti det än gäller, är att FÖRETRÄDA medlemmar och väljare, inte KÖRA ÖVER medlemmar och väljare!
De tycks också ha glömt ur vad Socialdemokratiska partiet är sprunget, det är sprunget ur arbetarklassens blod svett och tårar!
Men svettats i ett fysiskt hårt arbete är det väl numera enbart den nuvarande partiledaren som någon gång gjort, övriga i partiledningen har knappats fått en svettdroppe i pannan utom möjligtvis vid en joggingtur!
Tyvärr har nog Stefan Löfven glömt sitt ursprung efter många år som ordförande för Metall, sådant har jag sett förr genom mina år som industriarbetare! Efter en befordring till arbetsledare eller ännu högre har jag sett många glömma var de kom från!

Är en valvinst för ett parti egentligen en vinst om man sviker både ideologi och sina medlemar och väljare som förväntar sig mer av sitt parti?

Nä, S jag är besviken på er och blir det ingen ändring i den här frågan får jag nog överväga att välja ett parti som vågar vara emot vinstuttag!
Ni i partiledningen gör det väldigt svårt med ert agerande att ge er min röst nästa år!