Samhällets vinst måste gå före …

Politiker lyssnar inte på forskarna. Sveriges skolsystem är det mest extrema i världen. Ingenstans finns ett skolsystem som är så marknadsanpassat som det svenska. Internationell expertis varnar för den valfrihet som blivit ägarnas frihet att etablera sig var de vill. Bär det sig inte läggs skolor ner och eleverna lämnas åt sitt öde.

Internationell expertis varnar nu för faror med full valfrihet i det svenska skolsystemet.(SR)

->Här finns hela programmet i Vetandets Värld om Sveriges extrema skolmarknad

Unga människors framtid används som spelbricka av vinstmaximerande riskkapitalbolag.Precis som äldre människors väl och ve gör det i bolag som Carema. I media hörs så gott som bara de som förspråkar vinst i välfärden och att använda skattepengar för egen räknings skull. Detta trots att en massiv opinion vill det motsatta:

Endast 8 procent av svenskarna är för helt fria vinstuttag i välfärden. 2 procent är osäkra. Resten, det vill säga 90 %, vill antingen förbjuda, begränsa eller återinvestera de vinster privata företag gör av skattemedel avsatta för vård, skola och omsorg.(Novus)

Efter påsk har socialdemokraterna partikongress. Redan nu pågår försök för att tysta den opinion inom (S) som är emot vinst i välfärden. Gruppledare Mikal Damberg uppges enligt Aftonbladet ha fått i uppdrag att övertala ombuden på kongressen att följa partiledningen:

De uppmanas att besinna sig och ta ansvar för valet nästa år, säger en S-källa.

Stefan Löfven har fört fram idén om begränsningar av vinsten i välfäden. Är man intresserad av att se vilka följder det kan få är det bara att gå till Norge. Där hittade ägarna snabbt nya vägar när vinsten begränsades för förskolans ägare. Skyhöga löner, astronomiska arvoden är några exempel på hur de kringått reglerna.

Tror ledningen inom (S) på fullt allvar att man vinner val på att lägga sig så när moderaternas politk som möjlig och samtidigt fjärma sig från en stark opinion mot vinst i välfärden?

Det är hoppfullt att det finns krafter som försöker skapa en motvikt till de mäktiga intressenter, de vinstdrivna företagarna och deras lobbyister som lagt beslag på debatten. Vinster i välfärden är en fråga om makt:makten över den generella välfärden.

Lästips: 90 procent vill ha samhällsvinst

Media:AB1234, Arbetarbladet,LO, (V),SvD,Skanskan, DN1234

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

  1 comment for “Samhällets vinst måste gå före …

Comments are closed.