Avklädd, osmaklig och högst omoralisk argumentation.

En uppenbart pressad Tolgfors  höll presskonferens på Rosenbad. taktiken att bombardera journalisterna med fakta snyggt  uppställda på Powerpoint lyckades inte.  Det var näst intill smärtsamt att bevittna skådespelet. Omgiven av pressekreterare och PR-mannen Schlingmann i kulisserna gick det åt pipan. Som det alltid gör när någon försöker lägga locket på och komma med halvsanningar.

Tolgfors skyllde på S-regeringen som 2005 slutit ett ramavtal med Saudiarabien som alliansregeringen ärvt. Han förnekade kännedom om vapenfabrik med svenskt bistånd och skyllde på FOI.. Problemet för Tolgfors och den moderatledda regeringen är att det existerar ett regeringsbeslut om att förhandla fram ett  projektavtal med Saudiarabien.

I beslutet står det: ”FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen”.

Beslutet citeras i en handling som Ekot publicerat på webben i tisdags.

Vi vet vilken beteckning beslutet har (FO:2008/3004/MIL) och ringde upp kanslisekreteraren på försvarsdepartementet för att få reda på var och när beslutet togs och vilka som var närvarande.  Det visar sig att beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008.

– Då var Fredrik Reinfeldt med, ordförande, som han brukar vara, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling, säger kanslisekreteraren.

Förutom statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors var alltså flera representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna närvarande på mötet. Det är partier som under lång tid har varit kritiska till samarbetet med Saudiarabien. (SR)

Argumentationen för vapenexport till Saudiarabien  är skrämmandee. Tolgfors hänvisar till mänskliga rättigheter och hävdar att saudierna inte skulle lyssna på Sverige när det gäller påpekanden om mänskliga rättigheter. Känn på det argumentet! Vapenexport till områdets värsta diktatur , vapen som används för att slå ned demokratirörelsen inte bara i Saudiarabien utan också i grannländer som Bahrein. Så talar Tolgfors om mänskliga rättigheter som fås på köpet med vapenexporten.

Fredrik Reinfeldt darrade inte på manschetten när det gäller jobben sa han. Sverige ska alltså bygga vårt  välstånd genom att bistå Saudierna att slå ned demokratirörelsen i Mellanöstern.  Vad säger man?

Tidigare inlägg

 Ekonomiska intressen bakom svensk utrikespolitik

Media: SVT 1, 2, 3SR 1, 2, 3, 4, DN, Ab 1, 2, 3, 4, 5, 6,7, SvD 1, 2, 3, 4,5,6, Expr 1, 2, 3

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments