Valrörelsen, gycklarnas marknad.

Har Du också tröttnat på valrörelsen och politikernas utspel så här i elfte timmen?

Ekonomidebatten i SVT satte definitivt stopp för mitt intresse för årets valrörelse. En debatt med  ett upplägg som borgade för snuttifiering och rappa svar. En sifferexercis utan visioner. Urtråkigt! Politiker i rad och oprofessionella debattledare som körde upp ansiktet på den som hade ordet och avbröt de kvinnliga deltagarna medan gubbarna fick tala till punkt. Tryckte på stoppknappen efter halva programmet. Debatterna klarar jag mig bäst utan framöver.

Löfven_fot-203x300Årets valrörelse kännetecknas av att de två stora partierna skuggar varandra. Idag proklamerade socialdemokraterna att de vill höja läraryrkets status. Jo, jag tackar! Vem var det som beslutade om kommunaliseringen av skolan för att sätta lärana på plats under lokalpolitikers godtycke.

Hur ska lönen höjas om kommunerna har ansvaret är det tänkt? Knappt 2000 mer i månaden lär det bli.3,5 miljarder avsätts och ska finansieras medelst höjd bankskatt. Inte mycket att komma till stan med för en yrkesgrupp som lönemässigt åkt utförsbacke år ut och år in. Är tanken att lärarna ska bocka och buga när de lovas småsmulor måntro?
Vad hjälper karriärtjänster för några få i det sammanhanget?

Idag sitter mängder av småpåvar med titeln rektor och bossar över högutbildade lärare. Småpåvar ofta utan nämnvärd pedagogisk kompetens. De vill socialdemokraterna ge större inflytande.

När den platta organisationen med lärare som själva ansvarade för pedagogiken smulades sönder av en hierarkisk ledningsorganisation  under kommunpolitikers tillsyn maldes skolans kvalitet långsamt ner. Rektorernas  och de kommunala skolpolitikernas existens skulle Gud bevars bekräftas.

Följden blev  ständiga möten styrda uppifrån utan förankring i klassrummet. Högar av administration lades på lärarens axlar. Tiden  med eleverna minskade. Stressen ökade och kvaliten sjönk. Hur rektorer ska kunna ge pedagogiskt stöd utan pedagogisk kompetens att tala om är dock en gåta. Vore det inte på tiden att lärarna istället åter får ansvaret för undervisning och pedagogisk utveckling.

Dagens utspel från S lär följas av något i samma väg från moderaterna och alliansen. Och så lär det pågå tills det står klart vem som får uppdraget att bilda regering, Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt . En evig triangulering som gör den politiska arenan till gycklares marknad.

Illustration: Erik Rune

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments