Tankens kraft.

Du blir vad Du äter är något vi lärt oss. Maten vi stoppar i oss påverkar inte bara vikten utan också vår hälsa.Det är med tankar som med maten. Vi blir vad vi tänker.

Tankars kraft kan vara förödande om det vill sig illa. Tankar påverkar våra känslor och därmed hur vi handlar. Tankar som fräter stänger inne och konserverar negativa känslor och handlingsmönster.

Några exempel får illustrera vad jag menar:

– Jag kan inte, det vet man väl hur det slutar, det går inte är tankar som  hindrar oss från att ens försöka. Och visst är det väl så att vi är alla barn i början. Det har en stund innan det funkar. Försöker vi inte får vi inte ens chansen att se om det kan fungera.

-Jag klarade inte körkortet, jag är ju värdelös. Värdelös? Nja, kanske inte redo att köra bil på egen hand men knappast värdelös.

-Du oroar dig inför ett besök av en vän , spänner dig och alstrar negativ energi och vad händer? En liten självuppfyllande profetia som i en ask.

Rationellt tänkande och Kognitiv beteendeterapi är terapier som har sin utgångspunkt i att ta makten över tanken för att påverka känslor. Något vi kan använda i vardagen då mörkret faller på. Titta på det här exemplet:

A. X  blir arg på dig     B Du tänker så förfärligt , hon tycker inte om mig   C. Du blir ledsen

A. X blir arg på dig      B. Du tänker tråkigt   att X blev arg men …         C. Du frågar vad kan jag göra för                        att ändra på det

Nog kan det löna sig inte minst för hälsans skull att tänka mer än en gång innan vi reagerar. Visst påverkar vårt sätt att tänka hur vi handlar inte bara vad vi känner?

Men vad gör vi med dem i vår omgivning som försöker sänka oss med sina negativa tankar och som vill sticka hål på vår energi? Några exempel från ett möte i vintras  med människor från förr  får illustrera vad jag är ute efter:

Vi berättar att vi ska byta bostadsort och var vi precis köpt en lägenhet. – ”Nej, dit kan ni inte flytta ….” blev reaktionen högt och hårt.

Det kom mer i den vägen  som när jag beskrev den milsvidda utsikten- ”Är det nåt att titta på!?” blev svaret. När det så kom mer och ännu mer av samma vara insåg jag  varför vi inte träffats på så många år.

Nog har tankar kraft att påverka våra liv dock inte allt och inte alltid ! Eller?

Tidigare inlägg

Lästips: DN om  ACT


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
11 years ago

”Men vad ska vi göra med dem i vår omgivning som försöker sänka oss … Och sticka hål på vår energi.”
Låt för guds skull aldrig de människorna definiera din självkänsla!

heksann
11 years ago

Man får förhålla sig till dessa negativa typer som att deras negativa yttranden bottnar i deras egen problematik och inte alls är en beskrivning av verkligheten eller om en själv. Själv har jag upptäckt att det finns en sorts människor som jag kallar för ”finn fem fel”-typer. De hittar alltid fel på allt andra säger och gör och sänker på så vis allt och alla. Kanske det bästa är att undvika dem.