Egenintresset som ledstjärna?

Gammal nyhet nyförpackad i svensk media.

President Barack Obama har undertecknat en hemlig order som godkänner USA-stöd till rebeller som vill störta Syriens president Bashar al-Assad och hans regering, uppger källor med insyn i frågan. (SvD)

Det är sedan länge känt att USA ger stöd åt syriska rebeller vid den turkisk-syriska gränsen. Lyckas rebellerna få al-Assadregimen på fall ändras maktbalansen i regionen och Iran försvagas.  Det är ett scenario som ger USA ökat inflytande i regionen. I Syrien väntar inte demokrati utan ett kaos som liknar det som nu utspelar sig i Libyen.

Den syriska oppositionen är inte den goda fe som den utmålats som i media. Oppositionen är splittrad och drar åt olika håll. Om och när al-Assad faller kommer maktkampen mellan olika oppositionella grupper att kräva mer blod av civilbefolkningen. En tragisk utveckling av den arabiska vår som skulle sopa bort gamla diktatorer och bereda väg för demokrati.

Vi har lärt av historien att stormakter som USA oftast agerar i eget intresse och blundar för diktatur och mänskliga rättigheter när det passar . Vi såg det i Latinamerika, Irak och vi ser det i Afghanistan.

I det smutsiga krig som vi nu ser utspelas mellan al-Assads regim och rebellerna  är det civilbefolkningen som får betala prise

Media: Svd12, DN123456, AB,


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
elle
elle
11 years ago

bra artikeln, sanningens ögonblick