Jante är stor i Jönköping.

I Jönköping  bör alla gå i samma takt. Gud nåde den som sticker ut. Man ska ju inte tro att man är något eller någon!

Det är ett klimat som har sina rötter i bondekulturen  och frikyrkornas maktutövning och som präglar kommunikationen och det sociala klimatet. Jönköping är en stad som vuxit snabbt och på ytan förändrat karaktär. Det är en vacker stad men ett samhälle som har  lågt i tak och där de gamla nätverken sitter fast rotade.Det är en stad där jantelagen styr. Trots detta upphör jag aldrig att förvånas över småsintheten.

Rubriken på dagens ledare i ortens enda dagstidning, Jönköpingsposten – ”Överklagande in absurdum”,  är skrämmande. Där ifrågasätts en så självklar rättighet  som möjligheten att överklaga fattade beslut.  Överklagandeinstitutionen är en av de få möjligheter för enskilda personer och intressegrupper att försöka hävda sina intressen gentemot den politiska och ekonomiska makten. I Jönköping ska man hålla fingrarna i styr  och inte nyttja den rätten. Gör du inte det får du veta att du gör något absurt och obstruerar.  Jönköpingspostens ledarskribent hävdar t om att en överklagan strider mot demokratin. Ett sätt att förlöjliga och förminska  den bostadsrättsförening som överklagat ärendet.  Klassiska härskartekniker.

Ett höghushotell 16 meter brett och 18 våningar högt ska byggas på kulturmärkt område. Hotellet skymmer dessutom utsikten inte enbart för boende i närheten utan för alla som vistas i området. Varför förvånas över ett sådant beslut? Tidigare har lagts förslag om att flytta järnvägen ut i vattnet och på så sätt stänga av utsikten över sjön till 100 %.

När nu en grupp tar sig rätten att överklaga hotellbygget då hånar och förminskar ledarskribenten.  Ordföranden i stadsbyggnadsnämnden Anders Samuelssons (c) uttalar sig och beskyller bostadsrättsföreningen som lämnat in en överklagan som obstruktion.   En myndighetsperson som ikläder sig föräldrarollen och vill uppfostra kommuninvånare som placeras i en barnroll och som ska veta hut skulle en transaktionsanalytiker kalla Anders Samuelssons uttalande.

När det gäller sakfrågan, hotellbygget har jag ingen mening men ogillar skarpt när media, myndigheter och beslutsfattare inte kan föra en anständig diskussion utan att förminska och förklena meningsmotståndare.  Ledarskribenten i Jönköpingsposten borde ta sig en funderar över vad som ligger i begreppet demokrati. Demokrati är så mycket mer än formell demokrati. Demokrati som idé kräver bl a repsekt för andra, alla människors lika värde och möjlighet att komma till tals.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Anton
Anton
12 years ago

I krämarnas stad är det penningen som styr. Kultur- och miljöhänsyn hamnar långt ned på listan.

Joanna
Joanna
12 years ago

Jönköpingsposten kan jag vara utan. Inte läser väl du den blaskan?

trackback

[…] var det som vägde upp att leva i en stad som   kännetecknas av småstadens ingroddhet med Jante i högsätet. I Jönköping går man säkrast om man följer strömmen och går i takt. Inte sticka […]