Vart ska japanerna fly?

Ett värsta scenario är under uppsegling i Japan.

Dödstalen efter jordbävningen som skapade Tsunamin ökar och många är saknade. Evakuerade japaner får ta sin tillflykt i idrottshallar och och liknande byggnader. Byggnader som börjar likna flyktingläger.

I morse flydde ett amerikanskt hangarfartyg vattnen utanför japans kust efter det att strålning motsvarande en månads normaldos under en timme uppmätts. Var ska japanerna ta vägen? Under natten har flera explosioner från rektorer i rapporterats. Först ytterligare en explosion i kärnkraftverket Fukushima 1. Sedan la nedkylningssystemet av på reaktor två.Sedan small det igen’

En ny vätgasexplosion hade inträffat i reaktor nummer 3, som redan nödkylts för att undvika härdsmälta. (AB)

När nödstoppen utlöstes av jordbävningen satte inte  nödkylningssystemen igång som tänkt då elförsörjningen slogs ut.  Vilken effekt den strålning som nu släpps ut får omgivningen är oklart. Tar sig härdsmältan utanför inneslutningen kan det uteslutas att det blir stora okontrollerbara utsläpp av strålning som får olyckan i Tjernobyl att blekna. Det är explosionen i den tredje reaktorn som väcker störst oro då den drivs med så kallat Mox-bränsle .

Mox innehåller nämligen plutonium och är inte bara radioaktivt utan även väldigt giftigt och extremt cancerframkallande. En läcka på reaktor nummer tre skulle enligt brittiska Guardian därför innebära stora risker för hela närområdet. Det instabila mox-bränslet är också svårare att kontrollera och situationen blir därför farligare om reaktorns kylsystem skulle svikta (SvD)

Fler kan dö men inte nu utan längre fram av strålskador.
De som hävdar att kärnkraft är en ren och säker energikälla lär få problem . Att hävda att en kärnkraftsolycka  inte kan hända i Sverige är bar dumt.  Det krävs inte som bekant en jordbävning för att elförsörjningen ska slås ut. Sverige är dessutom mer beroende av kärnkraft än vad Japan är.

Tidigare inlägg

Bloggat: Jinge, M Moberg, Röda Malmö, Röda Lidköping, Svensson

Media:SvD2345, DN2345, AB234, Ex1234, GP234, HD2, D

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,, Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Styrbjorn
Styrbjorn
13 years ago

Det må inte krävas en jordbävning för att vanlig elförsörjning ska slås ut. Däremot krävs det rätt mycket för att fyra oberoende backup-system med dieselgeneratorer ska slås ut samtidigt.